back button
reload

Politika

SVI ŽELE MIR I STABILNOST Ivancov: Doprinosimo procesu stabilizacije u BiH

Odlazeći ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je večeras da je njegova zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da doprinosi procesu stabilizacije u BiH.

SVI ŽELE MIR I STABILNOST Ivancov: Doprinosimo procesu stabilizacije u BiH
FOTO: DEJAN BOZIĆ/RAS SRBIJA

U BiH sam došao prije šest godina, ali prije toga sam se četiri godine bavio BiH i Balkanom u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, tako da sam znao šta me očekuje ovdje – rekao je Ivancov.

On je istakao da Rusija ima razvijene političke, trgovinske, kulturne i ekonomske odnose sa BiH.

Komentarišući sjednicu Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ivancov je ocijenio da je dobro što je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja organizovao sjednicu i da je to dobra inicijativa.

– Dva puta godišnje svjedočimo sjednicama Savjeta bezbjednosti UN na kojima govori visoki predstavnik u BiH. Na posljednjoj sjednici je omogućeno da se čuje glas naroda iz BiH, odnosno da govore lideri tri naroda -naveo je Ivancov.

On je naglasio da sa predstavnicima zemalja koje su članice Savjeta za sprovođenje mira u BiH ima isti zadatak, a to je mirna i stabilna BiH.

– Razlika među nama jeste uloga međunarodne zajednice u BiH. Rusija polazi od toga da je njena uloga da savjetuje i doprinosi pozitivnim procesima, a ne bude tutor lokalnim stranama – rekao je Ivancov za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, niko ne može da objasni u čemu je suština takozvanog “malignog” uticaja Rusije u BiH.

– Sa vjerskim zajednicama i političkim predstavnicima u BiH razvijamo normalne odnose. Pojam `maligni` uticaj Rusije ne dolazi iz BiH, nego iz inostranstva i odražava situaciju u međunarodnim odnosima. Polazimo od toga da ovdje ne treba uticati, nego pomagati i sarađivati – rekao je Ivancov.

On je naveo da u 14 prioriteta Evropske komisije piše da OHR ne može postojati na putu BiH ka EU.

– OHR je trebalo da bude zatvoren još 2007. godine, o čemu je odlučio Savjet za sprovođenje mira. Dva konstitutivna naroda ne žele OHR i možda je došlo vrijeme da bude zatvoren i što se ranije to dogodi, biće bolje za BiH kako bi njeni narodi mogli da odlučuju o svojoj sudbini – rekao je Ivancov.

On je napomenuo da visoki predstavnik u BiH često pokušava da bude predstavnik EU i direktno kaže da treba biti više Brisela nego Dejtonskog sporazuma, što je neprihvatljivo.

– Visoki predstavnik ima mandat, a to je Dejtonski mirovni sporazum. Ako govori da ovaj sporazum ne treba da postoji, zašto će onda ovdje. Ako govori da EU mora biti umjesto Dejtonskog sporazuma, onda nije potreban i mora da ode – poručio je Ivancov.

On kaže da je EU zainteresovana da bude ukinuta funkcija visokog predstavnika, ali je pitanje kada i na koji način će se to dogoditi.

– Jasno sam rekao da je izbor naroda u BiH kojoj će se organizaciji pridružiti. Zajednički stav je da BiH želi da postane članica EU, a nema konsenzusa o članstvu u NATO savezu. Širenje NATO-a u Evropi, što je stav moje zemlje, je protivno stabilnosti i bezbjednosti – rekao je Ivancov.

On kaže da ima dobre prijateljske i profesionalne odnose sa više političara u BiH, ali da je više kontakata i prijateljstva u Republici Srpskoj.

– To su istorijske, kulturne i duhovne veze ruskog i srpskog naroda. Zahvalni smo narodu i rukovodstvu Republike Srpske za podršku koju nam pružaju, što sam rekao i srpskim prijateljima – zaključio je Ivancov.