reload

Politika

TEGELTIJA O ISPORUCI VAKCINA “Nismo odgovorni SNSD i ja nego farmaceutske kompanije”

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je zastoj u isporuci vakcina protiv virusa korona posljedica nepoštivanja ugovora potpisanih sa BiH od farmaceutskih kompanija, te da ne stoje paušalne ocjene da je on odgovoran za to ili i SNSD, čiji je član.

TEGELTIJA O ISPORUCI VAKCINA “Nismo odgovorni SNSD i ja nego farmaceutske kompanije”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče moje lične odgovornosti, koja pokušava da se kroz neke medije nametne meni lično, kao i mojoj političkoj partiji, to uopšte ne stoji – rekao je Tegeltija odgovarajući na poslaničko pitanje Saše Magazinovića iz SDP-a koji je pitao “da li ga je stid biti na čelu Savjeta ministara koji je zajedno sa ostalim odgovornim natjeralo ljude da prelaze 500, 700, 1.000 kilometara da bi primili vakcinu”.

Tegeltija je naveo da je ovom trenutku u BiH 80.000 vakcina koje su stigle jedino kroz aktivnosti koje su provođene preko zajedničkih institucija.

S druge strane, istakao je on, Vlada Republike Srpske nabavila je oko 45.000 doza vakcina i donaciju koja je obezbijeđena za Vladu Federacije BiH od 10.000 vakcina iz Srbije.

Pročitajte još

– I danas smo razgovarali sa ministrom inostranih poslova Italije da osnovni problem neredovne količine vakcina jeste činjenica da farmaceutske kompanije ne poštuju svoje ugovore vezano za nabavku vakcina. Stotinu put ću ponoviti ako treba da je BiH još u septembru prošle godine potpisala ugovore za nabavku vakcina, prije Nove godine smo platili te vakcine i od ugovorene količine od 1.300.000 doza proizvođači su nam isporučili samo 50.000, sa najavom da će isporuka vakcina biti nastavljena u aprilu i to iz sistema “Kovaks” – naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je konstatovao da sve ono što nije bilo u nadležnosti Savjeta ministara nije ni moglo da bude urađeno.

Prema njegovim riječima, očekivanja da će u BiH do kraja marta i u aprilu stiću određena količina vakcina, stvara pretpostavku da će se proces nabavke vakcina biti ubrzan u BiH.

– Bilo bi dobro da zaista znamo koliko je do sada građana vakcinisano u BiH, odnosno koliko je vakcina potrošeno. Mislim da bi mnogo bolje bilo za sve građane u BiH kada se ne bi bavili podnošenjem krivičnih prijava, kada ne bi optuživali jedni druge, nego kada bi zajedno pokušavali da vršimo pritisak na one koji ne izvršavaju svoje ugovorne obaveze – poručio je Tegeltija.

On je naglasio da farmaceutske kompanije imaju milionske ugovore za fondovima zdravstvenog osiguranja i entiteta i kantona u BiH, ali da ne žele da ispoštuju obaveze koje su preuzeli.