back button
reload

Biznis

Tržište “crnog zlata”: Cijene nafte na višegodišnjem maksimumu

Nafta je na putu da zabilježi devetu uzastopnu nedjelju rasta, što je najduži period uspona cijena na sedmičnom nivou od 2015. godine, jer su isporuke proizvođača iz OPEK+ grupe na tržište skromne, a zalihe sirove nafte u SAD opadaju.

Tržište “crnog zlata”: Cijene nafte na višegodišnjem maksimumu
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Fjučersi američke WTI nafte za isporuku u decembru porasli su za 77 cent ili 0,9 odsto, na 83,27 dolara po barelu na Njujorškoj berzi, i na putu su da ostvare dobitak od 2,0 procenta u odnosu na prošlu nedjelju, prema podacima koje u realnom vremenu objavljuje portal oilprice.com.

Cijena decembarskih fjučersa sjevernomorske nafte Brent ojačala je za 54 centa ili za pola procenta, na 85,08 dolara po barelu na evropskoj Interkontinentalnoj berzi u Londonu. Na nedjeljnom nivou je u porastu za 0,7 procenata.

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je četvrtak uveče da bi Amerikanci trebalo da očekuju visoke cijene benzina i u narednoj godini jer članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i drugi strani proizvođači ne snabdijevaju tržište dovoljnim količinama, prenio je Blumberg.

Zalihe u najvećem američkom čvorištu za skladištenje nafte su pale na nivoe koji su posljednji put viđeni kada su cijene “crnog zlata” bile 100 dolara za barel.