back button
reload

Svijet

UŽIVA VELIKO POVJERENJE Građani EU bi rado Angelu Merkel za predsjednicu Unije

Prema najnovijoj anketi, većina građana Evropske unije bi, kada bi mogla da bira, izabrala njemačku kancelarku Angelu Merkel za predsjednicu EU, a ne predsjednika Francuske Emanuel Makrona.

UŽIVA VELIKO POVJERENJE Građani EU bi rado Angelu Merkel za predsjednicu Unije
FOTO: WOJCIECH OLKUSNIK/EPA

Merkelova je u gostima kod Makrona, posljednji put pred izbore u Njemačkoj 26. septembra, a kako je najavljeno na radnoj večeri u Jelisejskoj palati biće riječi o Avganistanu poslije povlačenja zapadne vojske, o situaciji u području Sahela gdje obje zemlje učestvuju u vojnim misijama, kao i o francuskim predsjedničkim izborima u maju naredne godine, prenosi Dojče vele.

Uoči ovog sastanka objavljeni su rezultati ankete istraživačkog centra Evropskog savjeta za spoljne odnose iz Brisela prema kojima bi 41 odsto građana EU – Angelu Merkel, izabralo za “predsjednicu Evropske unije” – kada bi takva funkcija postojala.

Kako se navodi, čini se da građani EU preferiraju način na koji politiku vodi Angela Merkel u odnosu na pristup Emanuela Makrona.

Pročitajte još

– Merkel je svojim tehnokratskim stilom vođenja osvojila povjerenje Evropljana mnogo više nego što je to učinio Makron svojim vizionarskim govorima – konstatuje ECFR.

Merkel je pobijedila Makrona u svih 12 zemalja učesnica ankete, a Makron je dobio samo 14 odsto glasova.

U Francuskoj bi 32 odsto glasalo za Njemicu, a samo 20 odsto za svog šefa države a, kako piše DW, interesantno je da je Makron u Mađarskoj, gdje je za njega bilo 24 odsto građana – dobio veću podršku nego su svojoj zemlji.

FOTO: CLODAGH KILCOYNE /POOL/EPA
FOTO: CLODAGH KILCOYNE /POOL/EPA

Merkel je posebno omiljena među Holanđanima – izabralo bi je 58 odsto građana dok bi Makron tamo dobio samo šest odsto glasova, u Austriji bi 34 odsto glasalo za Merkel, 14 odsto za Makrona – ostali ispitanici su bili neodlučni ili nisu htjeli da glasaju.

Autori studije konstatuju, da “činjenica da je Merkel toliko popularnija od Makrona ne samo u Holandiji i Španiji, već i u Portugalu i Danskoj, pokazuje kolika može biti integrativna moć u različitim dijelovima EU”.

– Nordijske štedljive države i zemlje na jugu EU često imaju dijametralno suprotne stavove o mnogim aspektima evropske politike, posebno o ekonomskim i finansijskim pitanjima. Pošto je podrška Merkelovoj velika u oba tabora, čini se da je uspjela da prenese poruku da je posvećena rješavanju problema i jednih i drugih, pozicionirajući Njemačku kao silu koja ujedinjuje – piše ECFR.

Prema istraživačkom centru iz Brisela, anektirano je ukupno 16.267 ljudi iz 12 zemalja EU – Njemačke, Francuske, Holandija, Danske, Švedske, Italije, Portugala, Španije, Austrije, Poljske, Mađarske i Bugarske.