reload

Sudbine

VELIKI ČOVJEK I HUMANISTA U Beogradu preminuo čuveni ratni hirurg Dragoljub Lazarević

U Beogradu je preminuo poznati hirurg Dragoljub Lazaravić, koji je najveći dio radnog vijeka proveo u sarajevskoj Vojnoj bolnici i Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Podromaniji, kod Sokoca.

VELIKI ČOVJEK I HUMANISTA U Beogradu preminuo čuveni ratni hirurg Dragoljub Lazarević
FOTO: SRNA

Lazarević je preminuo u utorak, 18. januara, saopšteno je iz opštine Sokolac.

Dragoljub Lazarević rođen je 21. januara 1932. godine u Siokovcu kod Jagodine, a u Vojnoj bolnici u Sarajevu, čuvenoj zdravstvenoj ustanovi, važio je za izuzetnog stručnjaka, jednostavnog i skromnog čovjeka koji je u svojoj profesiji bio ravan najsposobnijim svjetskim hirurzima.

Bio je hirurg svjetskog glasa, ali, prije svega, veliki čovjek i humanista, naveli su iz opštine Sokolac.

Doktor Lazarević imao je čin pukovnika, ali je u ophođenju sa kolegama i pacijentima plijenio jednostavnošću, koja je i teško oboljelim vraćala vjeru u život i hrabrila ih da istraju u borbi sa bolešću.

Pročitajte još

Romanijci će doktora Lazu posebno pamtiti po onome što je činio i učinio u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, kada je u Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, zajedno sa kolegama Borišom Stojanovićem, Tomislavom Taušanom, Simom Bilbijom, Zoranom Čamparom, Sladom Turuntašem, Ratkom Radovićem, drugim ljekarima i ostalim medicinskim osobljem, spasio stotine života vojnicima i civilima različitih vjera i nacija.

U ovoj ustanovi, osim vojnika, liječili su se stanovnici opština Rogatica, Han Pijesak, Sokolac, Olovo, Ilijaš, Stari Grad, te dijelova opštine Goražde, kao i pacijenti koji su dolazili iz bolnica “Žica”, “Jagomir” i “Koran”. Od juna 1993. do maja 1995. godine, ovdje su liječeni i civili iz muslimanske enklave Žepa. Doktor Lazarević je obavljao dužnost načelnika Hirurškog odjeljenja.

U podromanijskoj Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske dočekao je odlazak u penziju. Nije krio zadovoljstvo kada mu je načelnik Bolnice, njegov kolega doktor Tomislav Taušan predao Orden Karađorđeve zvezde, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, ističe se u saopštenju.

Skroman, kao i uvijek, ni tada nije govorio o svojim zaslugama, već o herojstvu svih radnika Bolnice, koji su u najtežem vremenu položili ispit iz humanosti i čovjekoljublja.

– Romanija nikada ne može zaboraviti doktora Lazu, čije ime i djelo će se vječno pominjati na ovim ponosnim prostorima. Neka mu je vječna slava i hvala – poručili su iz opštine Sokolac.