reload

Gradovi

Vraća se život na Savu kod Gradiške: Teretni i turistički brodovi privlače pažnju (FOTO)

Na Savi kod Gradiške, učestalo plove teretni i turistički brodovi koji privlače sve veću pažnju. Gradska Turistička organizacija organizovala je probnu plovidbu od starog do novog mosta, najavljujući skorašnju stalnu turističku vožnju.

Vraća se život na Savu kod Gradiške: Teretni i turistički brodovi privlače pažnju (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIC/RINGIER

 Izgradili smo pristanište koje će biti baza za sve rute. Osim porodičnih i grupnih vožnji brodićem “Kojot”, organizovaćemo i izlete u skladu sa propisima riječne plovidbe – rekao je gradski menadžer Bojan Vujinović.

On je istakao da su moguće i duže plovidbe, čak i do Orahove uzvodno i nizvodno do ušća Vrbasa u Savu. U planu je da plovidba Savom potraje u periodu od aprila do oktobra.

Sava je veoma interesantna za plovidbu i razgledanje, podsjećaju u gradskoj upravi, gdje takođe provode proceduru za izgradnju više objekata na savskoj obali, a sve u funkciji jačanja turističkih potencijala.

Zoran Vidačić Jazo, veliki zaljubljenik u Savu, kaže da njegova dva brodića ukupno mogu primiti  40 putnika. Promotivna cijena karte biće pet maraka.

Savom u posljednjih nekoliko mjeseci plovi sve više teretnih brodova. Većinom se radi o ekploataciji šljunka i pijeska ili prevozu sirove nafte u rafineriju u Sisku.

Novi most na Savi u Čatrnji, čija izgradnja je u završnici, takođe predstavlja atrakciju za turiste i druge putnike.

Inače, Sava je veoma čista i bistra, što je još jedna od pogodnosti za turizam i boravak na ovoj rijeci, čije obale su uređene i gdje je zasađeno cvijeće.