reload

Politika

Vujić i Eskobar o Izbornom zakonu: Srpska opredjeljena za održavanje izbora, Amerika zabrinuta zbog moguće blokade

Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić razgovarao je danas sa izaslanikom američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom na temu izmjena Izbornog zakona.

Vujić i Eskobar o Izbornom zakonu: Srpska opredjeljena za održavanje izbora, Amerika zabrinuta zbog moguće blokade
FOTO: SRNA

Na sastanku je rečeno da situacija u vezi sa neuspješnim pregovorima u Federaciji BiH o izmjenama Izbornog zakona može ostaviti posljedice po funkcionisanje cijele BiH, ukoliko izbori ne budu održani.

Vujić je istakao opredjeljenje Republike Srpske za održavanje izbora u oktobru i naglasio da se srpski politički predstavnici zalažu za poštovanje političke i ustavne ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Eskobar je prenio zabrinutost SAD zbog moguće blokade izbora i ponovio stav da američka administracija očekuje da oni budu održani.

Sagovornici su na današnjem sastanku u Vašingtonu razmijenili mišljenja i o lažnim informacijama o navodnom pokretanju secesije Republike Srpske na Vidovdan ove godine.

Ambasador Vujić je upoznao američkog diplomatu Eskobara da se u diplomatskim krugovima BiH, Hrvatske, Srbije, a vjerovatno i Crne Gore šire lažne informacije da Republika Srpska priprema secesiju, te istakao da je riječ o zlonamjernom podmetanju s ciljem dodatne destabilizacije BiH.

Pročitajte još

Eskobar je istakao da SAD nisu upućene u ove zlonamjerne radnje i naglasio da američka administracija pouzdano zna da Republika Srpska ne priprema nikakvo otcjepljenje i da su to sve lažne vijesti.

Kada je riječ o dešavanjima u Ukrajini, Eskobar je rekao da BiH može uskoro očekivati dodatne pritiske da se zvanično izjasni o sankcijama Ruskoj Federaciji.

Vujić je istakao da BiH nema zvaničan stav po pitanju sukoba u Ukrajini i da je Željko Komšić odbio da to pitanje stavi na dnevni red sjednice Predsjedništva.

– Republika Srpska insistira na neutralnosti i protivi se uvođenju bilo kakvih sankcija, ali o tome se nije raspravljalo jer druga dva člana Predsjedništva izbjegavaju da otvore tu temu – naglasio je ambasador BiH u SAD.

Vujić je podsjetio Eskobara da je Predsjedništvo BiH prema Ustavu jedino zaduženo za vođenje spoljne politike, i zvaničan stav se formira jedino konsezusom tri člana Predsjedništva BiH, saopšteno je Srni iz Ambasade BiH u Vašingtonu.

– Pokušaji da se Predsjedništvo zaobiđe zloupotrebama iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara je pokazatelj protivustavnog djelovanja ministra Bisere Turković na koje stalno skrećemo pažnju – istakao je Vujić.