back button
reload

Banjaluka

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije napravljen novi raspored: Pogledajte na kojim lokacijama rade ARI ambulante

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije  „Dom zdravlja“ u Banjaluci povećao je broj ambulanti za pružanje usluga pacijentima oboljelim od akutnih respiratonih infekcija, poručili su iz ove ustanove.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije napravljen novi raspored: Pogledajte na kojim lokacijama rade ARI ambulante
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naveli su da se u ARI ambulanti na Poliklinici pružaju szdravstvene usluge učenicima srednjih škola i odraslim pacijentima sumnjivim na infekciju virusa korona u periodu od 07:00 do 20:00 časova svakim danom, uz pauze za dezinfekciju prostora u periodima od 11:00 do 11:30 časova i od 15:30 do 16:00 časova.

-U ARI ambulanti zdravstvenu uslugu dobijaju pacijenti koji budu upućeni iz ambulanti porodične medicine nakon provedenog trijažnog postupka od strane medicinske sestre matičnog lokaliteta i kontakti koji su u kućnoj izolaciji, a imaju pojavu simptoma. Za ove pacijente termin pregleda zakazuje medicinska sestra iz tima porodične medicine u kojem je pacijent registrovan- rekli su u Domu zdravlja.

Objasnili su da se u ovoj ambulanti zbrinjavaju se pacijenti koji pripadaju sljedećim lokalitetima:

Poliklinika, Platonova, Kočićev Vijenac, Kampus, Rosulje, Nova Varoš, Lazarevo, Bočac, Agino Selo, Kola, Stričići, Krupa na Vrbasu, Karanovac, Česma, Dragočaj,  Zalužani, Šargovac, Verići, Potkozarje, Mišin Han i Piskavica.

Naveli su da ARI ambulanta u MZ Starčevica radi u dvije smjene od 07:00 do 20:00 časova, svakim radnim danom. Dezinfekcija prostora se vrši u periodima: od 10:00 do 10:30 časova, 13:00 do 14:00 časova, i od 16:00 do 16:30 časova.

– U ovoj ambulanti zbrinjavaju se pacijenti iz mjesnih zajednica: Obilićevo, Starčevica I, Starčevica II, Vrbanja i Srpske Toplice- navesli su u Domu zdravlja.

Dodali su da je radno vrijeme ARI ambulante Paprikovac od 08:00 do 14:00 časova za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama svakim radnim danom, uz pauzu za dezinfekciju prostora od 11:00 do 11:30 časova.

– U ovoj ambulanti zbrinjavaju se pacijenti iz mjesnih zajednica: Lauš, Petrićevac, Paprikovac, Motike, Bronzani Majdan, Borkovići i Goleši- precizirali su u ovoj ustanovi.

U ARI  ambulanti za akutne respiratorne infekcije za učenike/djecu na Poliklinici  pružaju se zdravstvene usluge pacijentima predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih škola svakim radnim danom i subotom u periodu od 07:00 do 20:00 časova, sumnjivim i/ili potvrđenim na infekciju virusa korona, uz pauze u terminima 10.00 do 10.30 časova, 13.15 do 13.45 časova, i od  16.00-16.30, a koji su predviđeni za dezinfekciju prostora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ambulanta se nalazi u prostoru Specijalističkih ambulanti iz pedijatrije – bočni ulaz koje je obilježen natpisom ARI ambulanta za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola. U ARI ambulanti  obavezno  je naručivanje pacijenata na brojeve  telefona 051/247-347, 066/112-180. Postupak naručivanja  pregleda za ove grupe pacijenata je obavezan iz razloga obezbjeđenja većeg stepena sigurnosti za pacijenta zbog aktuelne epidemiološke situacije, izbjegavanja gužvi i dužeg zadržavanja ispred ARI ambulante i povećanja stepena efikasnosti rada- naglasili su u Domu zdravlja

U Kovid ambulantama u naselju Dolac pružaju se zdravstvene usluge pacijentima kod kojih je potvrđena infekcija uzrokovana virusom korona, a imaju potrebu za uslugom primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Radno vrijeme Kovid ambulanti je od 07:00  do 20:00 časova svakim danom uz pauze za dezinfekciju prostora u periodima od 10:00 do 10:30 časova, 13:00 do 14:00 časova i od 16:00 do 16:30 časova. Radno vrijeme ARI/Kovid RTG  (snimanja pluća) na lokalitetu Dolac je od 07:00 do 10:00 časova svaki radni dan.  Radno vrijeme ARI/Kovid laboratorije na lokalitetu Dolac je od 07:00 do 13:00 časova svaki radni dan.

-U Kovid ambulantama obavezno je naručivanje pacijenata putem timova porodične medicine –precizrali su u Domu zdravlja.

Podsjetili su da i dalje radi stomatološka ambulanta u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ za pacijente koji boluju ili kod kojih postoji sumnja na oboljenje. Ambulanta radi u terminu od 07:00 do 19:00 časova, svakim radnim danom, dok za dane pacijenti  se mogu obratiti Službi hitne medicinske pomoći. I u ovom slučaju je obavezno.

Pročitajte još

-Nakon 20:00 časova pacijenti kojima je potrebna hitna i neodložna medicinska pomoć (ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja uzrokovanog akutnim respiratornim infekcijama) biće  pregledani u ARI ambulanti pri Službi hitne medicinske pomoći. Pored redovnog rada, naše osoblje iz Službe porodične medicine angažovano je u procesu rada u ARI i Kovid ambulantama te procesu masovne vakcinacije stanovništva protiv korona virusa. Evidentno je da su radnici iz svih naših službi, centara i odjeljenja, a posebno Službe porodične medicine, opterećeni radnim zadacima na više različitih poslova. Radno opterećenje je veliko, jer se od svih zdravstvenih radnika očekuje maksimalni angažman i posvećenost poslovima koje rade, što su oni činili u prethodnom periodu, a čine i sada. Stoga, molimo naše sugrađane za strpljenje i razumijevanje prilikom pozivanja za naručivanje na preglede kao i prilikom dolaska u naše službe, centre i odjeljenja radi pružanja zdravstvenih usluga- zaključili su u Domu zdravlja.