reload

Biznis

ZBOG URAGANA Cijene nafte na svjetskom tržištu danas u padu

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu nakon što je uragan "Ajda" izgubio na intenzitetu, a zbog kojeg je iz predostrožnosti prekinuta proizvodnja na platformama u Meksičkom zalivu i pažnja je sada usmjerena na sastanak članica OPEK i njihovih saveznika o eventualnom povećanju dnevne proizvodnje.

ZBOG URAGANA Cijene nafte na svjetskom tržištu danas u padu
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Uragan je 12 časova nakon dolaska na kopno izgubio na intenzitetu i sada je u prvoj kategoriji uragana. Skoro sva proizvodnja na platformama ili 1,74 miliona barela dnevno suspendovana je pred dolazak oluje.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora manja za 21 cent ili 0,3 odsto i sada je 72,49 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena sirove svijetle nafte pala za 59 centi ili 0,7 odsto i iznosi 68,24 dolara po barelu.

– Uragan `Ajda` diktiraće cijenu nafte na kratkoročnom nivou. Ukoliko bude i dalje gubio na intenzitetu. Ukoliko oslabi i put razaranja bude manji od očekivanog, cijene će privremeno pasti – rekao je analitičar tržišta iz firme “OANDA” Džefri Hejli.

OPEK i njegovi saveznici sastaju se u srijedu 1. septembra radi razgovora o predviđenom povećanju dnevne proizvodnje od 400.000 barela. Izvori iz OPEK izrazili su očekivanje da će povaćanje biti odobreno.