back button
reload

Politika

Znate li koliko košta glavčina rotora za helikopter UH-H: Letjelice OS BiH su u OČAJNOM STANJU, a cijene rezervnih dijelova astronomske

Poznata je činjenica da se helikopteri Oružanih snaga BiH zbog dotrajalosti nalaze u gotovo očajnom stanju, a kada pogledate cijene rezervnih dijelova, biće vam jasno zašto se popravke ne isplate.

Znate li koliko košta glavčina rotora za helikopter UH-H: Letjelice OS BiH su u OČAJNOM STANJU, a cijene rezervnih dijelova astronomske
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Ministarstvo odbrane BiH ovih dana raspisalo je javnu nabavku glavčine glavnog rotora za helikopter tipa UH-H za potrebe OS BiH u 2021. godini, a procijenjena vrijednost je 162.393 KM bez PDV, ili čak 189.999 KM kada se uračuna porez.

Prema podacima OS BiH, koje su prije nekoliko dana saopštili za portal Klix.ba, Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera. To su srednji transportni helikopteri tipa Mi-8T, Mi-8MTV1 i Mi-17, te laki višenamjenski helikopteri UH-1H i Gazela.

Pročitajte još

– Usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti vitalnih sklopova, od navedenog broja trenutno je u postupku rashodovanja 13 helikoptera. Helikopterima tipa Mi8T, Mi-8MTV i Mi-17 je istekao vremenski resurs između dva generalna remonta. Za novu realizaciju generalnog remonta potrebna su značajna finansijska sredstva. Operativnost preostalih helikoptera je direktno vezana za ispravnost sklopova helikoptera i raspoloživost vremenskih resursa – navode iz ministarstva.

Jedina svijetla tačka za njih je nabavka četiri nova helikoptera tipa UH-1H-II. Riječ je o višenamjenskim letjelicama, namijenjenim prije svega za prevoz ljudi i tereta, ali i za medicinske evakuacije te gašenje požara.

Radi se o helikopterima koje BiH kupuje uz finansijsku podršku Vlade SAD.