Politika

ASTRONOMSKE CIJENE HLJEBA U BANJALUCI Jokić smatra da proizvodnja pekarskih proizvoda treba da služi narodu, a ne kupovini novih džipova

Član predsjedništva Socijalističke partije Srpske Ratko Jokić izjavio je da SPS od nadležnih organa traži hitno ograničenje cijena pekarskih proizvoda, te suzbijanje monopola u ovoj prehrambenoj industriji.

ASTRONOMSKE CIJENE HLJEBA U BANJALUCI Jokić smatra da proizvodnja pekarskih proizvoda treba da služi narodu, a ne kupovini novih džipova
FOTO: SPS

Ako je suditi po cijenama hljeba i pekarskih proizvoda u Banjaluci, ili se suočavamo sa velikom nestašicom brašna ili u najvećem gradu Srpske žive najbogatiji ljudi u Evropi!? Budući, da na sreću brašna imamo dovoljno, a banjalučani su na žalost, daleko od najbogatijih, posrijedi su spekulativne radnje koje su cijene podigle u nebesa – rekao je Jokić.

On dodaje da razlog astronomskih cijena proizvoda od žita ne leži u bilo kakvom poremećaju cijena inputa, već je riječ o monopolskom ponašanju usljed nedostatka konkurencije.

Pročitajte još

– SPS traži od Vlade Republike Srpske i od grada Banjaluka da preduzmu mjere u cilju dovođenja cijena na ekonomski prihvatljiv i opravdan nivo. Proizvodnja hljeba treba da služi narodu i njegovom standardu, a ne da bude u službi nekolicine i uvećanju njihovih voznih parkova. Proizvodnja hrane je strateško pitanje u ozbiljnim društvima. Država mora upotrijebiti mehanizme da narod, zavisan od nje, zaštiti od spekulanata zavisnih od gomilanja novca – poručio je Jokić.

Iz SPS naglašavaju da će, ukoliko ne bude odgovorne reakcije i umanjenja cijene hljeba, predložiti otvaranje gradske pekare kako bi se eliminisao monopol i uspostavila zdrava konkurencija, od čega će direktnu korist imati građani.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu