Banjaluka

"Autoprevoz" spreman da povuče višemilionsku tužbu "Nismo loši momci, danima čekamo odgovor Grada Banjaluka"

Borba oko parkinga kod Stare autobuske stanice između Grada Banjaluka i “Autoprevoza” i dalje traje.

vidovdanska ulica u banjaluci , stara autobuska stanica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo preduzeće je spremno da se odrekne zemljišta u centru, i to parcela gdje se nalazi spomenik 12 beba, Muzej savremene umjetnosti i dio Vidovdanske ulice. U zamjenu, očekuju da dobiju sporni parking.

Uz ovaj kompromis, “Autoprevoz” je spreman da povuče i tužbu od 12 miliona maraka. Ovo je potvrdio i sam direktor “Autoprevoza” Sladomir Đurić, koji kaže da nisu dobili nikakav odgovor na dopis koji su uputili Gradu Banjaluka.

sladomir đurić direktor autoprevoza
FOTO: SRPSKAINFO

– Prihvatili smo da im bez nadoknade prepišemo parcelu gdje se nalazi zgrada Muzeja i zemljište gdje se nalazi spomenik 12 beba i dio Vidovdanske ulice. Gradu Banjaluka poklanjamo pola naše imovine. Mi samo tražimo da sjednemo i da se dogovorimo, a prošlo je 10 dana i nikakvog odgovora nismo dobili. Više stvarno ne znam šta da činimo – rekao je Đurić.

“Tužbom ćete izgubiti mnogo”

Ukoliko se ne dođe do kompromisnog rješenja između Grada Banjaluka i “Autoprevoza”, Đurić tvrdi da će podnijeti tužbu za nadoknadu zemljišta preko kojeg je izgrađena infrastruktura u Banjaluci. 

– Ukoliko sud to presudi, više nema kompromisa. Tu će se onda obuhvatiti čitava površina i biće dosuđena nadoknada znatno veća od tužbe od 12 miliona. Mi smo im i u dopisu skrenuli pažnju na to, ali očigledno nikog to ne tangira – kaže Đurić.

On je apelovao na Gradsku upravu, gradonačelnika Draška Stanivukovića, odbornike u Skupštini grada da dobro razmisle o ponudi.

– Skrećem samo pažnju, jer kada dođemo do presude da ne bude ponovo da smo mi neki loši momci koji nešto otimamo od Grada. Mi im sada pružamo ruku i nudimo značajan kompromis sa naše strane, iako imamo presudu. Više nije uopšte sporno vlasništvo nad tim zemljištem. Mi smo to sve kupili u postupku privatizacije. Čekali smo 20 godina da dokažemo to na sudu i sada kada imamo sve crno na bijelo ponovo im dajemo priliku da se dogovorimo, da Grad ne bi ušao u ogromne probleme, jer će tužbom izgubiti mnogo – ističe Đurić. 

Opasnost od “deložacije”

Istovremeno, gradonačelnik Draško Stanivuković je ovog utorka najavio da će biti upućen poziv svim političkim strankama koje učestvuju u radu Skupštine grada da prisustvuju sastanku u vezi gradskog parkinga na lokaciji Stare autobuske stanice i okolnih parcela, oko kojih se godinama spore Grad i preduzeće „Autoprevoz“. 

Pročitajte još

– I zvanično ću uputiti poziv svim političkim strankama da zajedno branimo gradsku imovinu. Neće niko ništa izgubiti ako sjednemo i čujemo stav “Autoprevoza”. I s druge strane, da principijelno zauzmemo stav da li ćemo zajedno da idemo i branimo imovinu Grada, jer nova deložacija može biti zakazana uskoro – naveo je Stanivuković.

 Pozdravio je stav DEMOS-a, iz kojeg su najavili da će se odazvati ovom sastanku, navodeći da isto očekuje i od drugih političkih stranaka.

Zajedno do rješenja

Predsjednik GO DEMOS Banjaluka, Boran Bosančić, smatra da se problem Stare autobuske stanice mora što prije riješiti i da se mora zaštiti imovina od grada.

 – Zbog toga smo rekli da ćemo se odazvati sastanku koji je najavio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Nadamo se da će gradonačelnik pozvati predstavnike svih stranaka koji imaju odbornike u Gradskoj skupštini i da ovo nije samo neko obećanje. Svi moramo biti ozbiljni kada se radi o ovakvim problemima – poručio je Bosančić.

On ističe da je važna transparentnost i zajednički rad kako bi se riješila pitanja koja su ključna za grad.

Kaže da treba saslušati i prijedloge koje imaju iz „Autoprevoza“ i vidjeti šta je najbolje za Grad. Treba vidjeti da li njihovi prijedlozi odgovaraju da Grad što bolje prođe u ovom slučaju. 

– Problem sa zemljištem Stare autobuske stanice nije od juče i ne smije se gledati kao da je to lični problem gradonačelnika ili nekoga drugog. Smatram da svi moramo zajedno sjesti i naći najbolje rješenje za ovaj problem – istakao je Bosančić. 

Boran Bosančić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On kaže da su predstavnici DEMOS spremni saslušati predloge gradonačelnika i drugih vezano za ovaj problem, jer “ovo ne smije biti predstava za javnost”. 

– Moramo zaštiti imovinu grada i zato ćemo na sastanku izaći sa konkretnim prijedlozima kako da se riješi ovaj problem – rekao je Bosančić.

Podsjećamo, spor oko Grada Banjaluka i “Autoprevoza” traje skoro 18 godina, kada je zemljište u samom centru grada privatizovano i kupljeno od strane ovog preduzeća.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu