Kultura

"Autori su ispunili naša očekivanja" Uručene nagrade mladim pjesnicima iz više država (FOTO)

Udruženje srpskih književnika Slovenije i Evropska akademija srpskih nauka i umjetnosti objavilo je rezultate međunarodnog konkursa za mlade pjesnike. Pravo učešća imali su autori do 35 godina života, a na konkurs je prispjelo nekoliko stotina radova iz devet država, najviše iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

"Autori su ispunili naša očekivanja" Uručene nagrade mladim pjesnicima iz više država (FOTO)
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zlatna povelja sa plaketom Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, za osvojeno prvo mjesto, dodijeljena je Tamari Slavnić iz Zrenjanina za pjesmu “Sa tobom”.

Srebrna povelja sa medaljom Udruženja srpskih književnika Slovenije, za osviojeno drugo mjesto biće dodijeljena Srđanu Pucaru iz Gradiške za pjesmu “Zavičaj”.

Bronzana povelja sa medaljom Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, za osvojeno treće mjesto, biće uručena Neveni Milosavljević iz Zvečana za pjesmu “Molitva majci”. Zlatna povelja sa zlatnom značkom dodijeljena je Tatjani Klincov iz Gradiške za pjesmu “Svrha života”.

Zlatna povelja sa zlatnom značkom dodijeljena je Nikolini Keserović iz Gradiške za pjesmu “Spavaj zoro” i Nikolini Marković iz Gornje Trnove kod Topole u Srbiji za pjesmu “Zamisli”.

– Ovim tradicionalnim konkursom koji je okončan 7. januara, u fokus smo stavili mlade pjesnike. Htjeli smo time da motivišemo mlade ljude, u nadi da će pokazati svoju kreativnost. Nakon što smo pročitali sve pristigle pjeme, zaključili smo da su autori ispunili naša očekivanja – naglasili su članovi žirija David Tepić, Igor Mitić, profesor Drago Borštnar, Ljuban Zimonja i magistar Rajka Golić.

Uvidom i analizom u pristigle pjesme zaključili smo, navedeno je pored ostalog u obrazloženju žirija, da je i na ovaj konkurs prijavljeno najviše ljubavnih i rodoljubivih pjesama. Opšti stav žirija je da su mladi pjesnici izuzetno daroviti.

Saša Gajić, predsjednik Udruženja srpskih književnika Slovenije ističe da je ovaj konkurs tradicionalnog karaktera i da on bitno doprinosi očuvanju srpskog jezika, pisma i kulture, naročito u Sloveniji, među Srbima porijeklom iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja.

Dodjela nagrada, na posebnoj svečanosti, biće upriličena u dva termina, na dvije lokacije, u Ljubljani 23. januara i u Miljevićima kod Gradiške 27. januara.

Prihvati notifikacije