Društvo

AVIONI "ISKLJUČILI" RAKETE Protivgradna zaštita ograničena nizom faktora

Sa osam raketa po stanici spremni smo za početak sezone, tvrde  u “Protivgradnoj preventivi RS”, ali stručnjaci odgovaraju: džaba vam  rakete, one mogu ublažiti posljedice grada, ali ne mogu spriječiti štetu.

AVIONI "ISKLJUČILI" RAKETE Protivgradna zaštita ograničena nizom faktora
FOTO: V. NIKITOVIĆ/RAS SRBIJA

Direktor “Protivgradne preventive RS” Tihomir Dejanović naveo je da je iz prošle sezone na raspolaganju ostala 1.341 protivgradna raketa, a do 15. aprila biće obezbijeđeno, obećava, dodatnih 390, kako bi sa 1.731 raketom sve protivgradne stanice bile spremne za sezonu.

Poštujem to što rade, ali činjenica je da rakete ne mogu spasiti voćnjake od grada. U našim uslovima jedino pravo rešenje je protivgradnja mreža – kaže Miladin Stojnić, inženjer voćarstva iz Potkozarja sa 40 godine iskustva u ovoj oblasti.

Stojnić kaže da na ovakvu situaciju utiče nekoliko faktora. Jedan od niih su male države i blizina državne granice, što uslovljava komplikovane procedure za dobijanje dozvole za dejstvovanje raketama.

– Gradonosni oblak treba treba pratiti od nastajanja, a on može i dva puta preći državnu granicu – kaže Stojnić.

FOTO: Milan Pilipović/RAS Srbija
FOTO: Milan Pilipović/RAS Srbija
Tihomir Dejanović

Drugi faktor je blizina aerodroma. Aerodrom Banjaluka u Mahovljanima nalazi se nadomak najbogatijeg voćarskog kraja, gdje je često potrebna intervencija protivgradne zaštite.  Za ispaljivanje raketa neopohodna je dozvola kontrole leta BHANSA, kako se ne bi ugrozio aviosaobraćaj.

– Tako se dešavalo da zbog aviončića od pet putnika grad uništi stotine hektara voćnjaka. Posebno je problematično što avioni najčešće dolijeću baš popodne, kada je i najveća opasnost od grada – kaže Stojnić.

Objašnjava da grad najčešće udari  u periodu od dva popodne do osam naveče.

Direktor “Protivgradne preventive RS” Tihomir Dejanović priznaje da je protivgradno delovanje u 2018. bilo ograničeno zbog aviosaobraćaja.

– Broj ispaljenih protivgradnih raketa bio bi znatno veći da tokom prošle sezone nismo imali nekoliko specifičnih situacija, kada zbog sigurnosti aviosaobraćaja nismo imali dozvolu za ispaljivanje raketa – kaže Dejanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije