Svijet

"BACI PIŠTOLJ, LEZI NA TLO" Ovo je trenutak kad je policija ubila teroristu nakon što je OBEZGLAVIO UČITELJA (VIDEO)

Objavljen je snimak trenutka kad je francuska policija ubila čečenskog napadača nakon što je tinejdžer obezglavio učitelja zbog pokazivanja karikature proroka Muhameda u razredu.

"BACI PIŠTOLJ, LEZI NA TLO" Ovo je trenutak kad je policija ubila teroristu nakon što je OBEZGLAVIO UČITELJA (VIDEO)
FOTO: BLIC

Napad se dogodio u petak popodne u predgrađu u Parizu, kad je osamnaestogodišnjak kuhinjskim nožem krenuo na 47-godišnjeg nastavnika Samuela P. vičući “Alahu akbar”.

Napadač, čiji identitet još nije zvanično ustanovljen, ubijen je jer nije htio da ispusti svoje oružje i preda se. Zaprijetio je policiji koja je zapucala, a tinejdžer je kasnije umro od povreda, prenio je Dejli mejl.

Četvoro ljudi, uključujući jednog maloljetnika, uhapšeno je zbog povezanosti sa napadom, a izvor AFP rekao je da su svi rođaci ubice. Na videu lokalnog stanovnika, snimljenog preko ograde dvorišta, vidi se kako policija dolazi pokušavajući da ga uhapsi, što je na kraju dovelo do njegovog ubistva.

Čuje se kako policija viče – vjerovatno na osumnjičenog i približava mu se sa pištoljima.

– Baci pištolj, lezi na tlo – čuje se kako mu govori policija.

U jednom trenutku policajac kaže da tinejdžer puca, ali dodaje nakon toga da koristi metke za vazdušnu pušku. Čuje se još buke dok se policija kreće uz put, skrivena drvećem, a nekoliko trenutaka kasnije čuju se meci i napadač je ubijen.

Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač (18), koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike.

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je “islamistički teroristički napad” i nekoliko sati nakon krvavog incidenta obišao školu u kojoj je radio ubijeni nastavnik.

– Žrtva je nedavno predavala učenicima slobodu izražavanja i pokazao im je karikature proroka Muhameda – rekao je izvor Le Parizijena.

Navodi se da je Samuel P. pozivao muslimanske učenike da izađu iz učionice prije nego što je pokazao karikaturu. Njegove lekcije su međutim razbjesnile 18-godišnjaka, koji je napao nastavnika nožem i potom ga obezglavio. Prije nego što je ubijen, tinejdžer je objavio jeziv snimak glave na društvenim mrežama, izvjestio je AP.

Dejli mejl navodi da je napadač rođen u Moskvi i da je bio povezan sa školom u predgrađu Pariza. Vjeruje se da je čečenskog porijekla. Hiljade čečenskih izbeglica, uključujući mnoge posvećene muslimane, ušlo je u Francusku početkom 2000-tih nakon dva krvava rata protiv Rusije, navodi britanski list.

Ukupno je u Francusku ušlo oko 30.000 Čečena, od kojih su se mnogi smjestili u predgrađa velikih gradova poput Pariza.

Video možete pogledati OVDJE.