Banjaluka

BAGERI STIŽU, ALI SA ZAKAŠNJENJEM Najavljena izgradnja nove škole bori se s poteškoćama

Neriješena pitanja muče planove Grada Banjaluka za izgradnju nove škole u naselju Ada, tako da će početak radova najvjerovatnije biti prolongiran za najmanje mjesec dana.

BAGERI STIŽU, ALI SA ZAKAŠNJENJEM Najavljena izgradnja nove škole bori se s poteškoćama
FOTO: GRAD BANJALUKA

Naime, Grad je za ovu jesen najavio početak realizaciju tog projekta, koji bi konačno omogućio da djeca iz ovog naselja dobiju svoju osnovnu školu, ali posljednje informacije pokazuju da dosta toga još treba uraditi i pripremiti prije nego što prvi bageri mogu doći na to gradilište.

Između ostalog, čeka se na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, projekat izgradnje još nije gotov, a nije stigla ni saglasnost resornog ministarstva za osnivanje nove škole. Sve su to faktori koji utiču na početak gradnje nove škole u ovoj mjesnoj zajednici.

Novi objekat se, prema informacijama koje su proteklih mjeseci dolazile iz lokalne administracije, treba graditi na zemljištu koje je u vlasništvu Grada, ali situacija na terenu je pokazala da ipak ima prepreka.

Parcela

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je potvrdio da su na tom projektu naišli na neočekivane poteškoće, kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi.

– Većina zemljišta na kojem se treba graditi škola je u vlasništvu Grada. Da bi formirali građevinsku parcelu, na kojoj treba biti nova škola, potrebno je da toj parceli pripojimo dio susjedne parcele, koja je u privatnom vlasništvu. Postignut je dogovor s vlasnikom tog dijela privatnog zemljišta i on bi na drugoj lokaciji trebao dobiti zamjensko zemljište. Trenutno je u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) postupak koji se odnosi na diobe postojećih parcela i formiranje novih – objasnio je Bilčar.

Iako bi proces u RUGIP trebao biti brzo završen, Bilčar kaže da će vjerovatno doći do prolongiranja početaka radova na terenu.

🔶 U okviru priprema za izgradnju prve škole u Adi, izabrano je idejno rješenje buduće škole, čija bi gradnja trebalo da…

Posted by Grad Banja Luka on Friday, July 10, 2020

– Sve se priprema, ali radovi na terenu će vjerovatno biti prolongirani. U ovoj godini će sigurno početi gradnja, mada neće ići onako kako je bilo provobitno planirano. Ranije je bilo predviđeno da gradnja počne u  oktobru i to će vjerovatno biti pomjereno za nekih mjesec dana – kazao je Bilčar.

Troškovi

Dodao je da se priprema i projekat izgradnje, koji bi, prema njegovim riječima, trebao biti završen za nekih 15 do 20 dana.

Gradonačelnik Igor Radojičić je kazao da se o izvođenju radova može razgovarati samo kada se završi projekat, jer će u njemu, kako kaže, biti sadržana procjena koja će reći koliko će koštati radovi.

– Imamo ponudu određenog broja investitora da se kao donacija uradi određeni dio radova na novoj školi. Grad je spreman da prihvati donaciju – naveo je on.

Saglasnost

Pored završetka projekta čeka se još jedna bitna stavka za ovaj projekat, a to je saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS za osnivanje i izgradnju područne škole u naselju Ada.  Iako je Grad Banjaluka još u martu uputio tu inicijativu, Radojičić je potvrdio da još nisu dobili povratnu informaciju.

– Na mrežu škola saglasnost daje Ministarstvo prosvjete, koje to još uvijek nije uradilo – rekao je Radojičić i dodao da Grad, dok čeka na odluku ministarstva, i dalje priprema sve ostalo što je potrebno za realizaciju ovog projekta.

Ako se uzmu u obzir sve ove informacije, izgradnja škole bi u najboljem slučaju mogla početi u novembru, ali postavlja se pitanje koliko će se moći uraditi s obzirom da se približava zima.

Kada je u pitanju saglasnost, iz resornog ministarstva Srpskainfo nije uspjela dobiti odgovore kada će biti dostavljen odgovor Gradu na inicijativu za osnivanje i izgradnju škole u Adi.

U prvoj fazi 300 đaka

Nova škola je ucrtana u ulici koja nosi isti naziv kao i ta mjesna zajednica, preko puta restorana „Stara Ada“.

U prvoj fazi je predviđeno da to bude petorazredna osnovna škola i područno odjeljenje OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Borika. Petorazredna škola je planirana za 300 učenika, sa 10 učionica, od kojih bi pet trebalo biti u prizemlju, a pet na spratu.

Trenutno, ova mjesna zajednica nema osnovnu školu već su đaci raspoređeni po školama u okolnim naseljima, a prvenstveno pohađaju školu na Starčevici.

Upravo je taj veliki priliv đaka je doprineo problemima u OŠ „Branko Radičević“ na Starčevici, u kojoj se do prošle godine nastava odvijala u tri smjene, umesto – kako je uobičajeno – u dvije. U međuvremenu, ta škola je dograđena, ali kako se problem za nekoliko godina ne bi ponovio, zbog većeg priliva djece iz Ade, potrebno je da se rastereti škola na Starčevici tako što će biti izgrađena škola za djecu iz ovog naselja.