Svijet

Bajden: U zadnji čas izbjegnuta blokada federalnih institucija

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je zakon o privremenoj mjeri kojom će se finansirati vlada do početka decembra, čime je izbjegnuta djelimična blokada federalnih institucija.

Bajden: U zadnji čas izbjegnuta blokada federalnih institucija
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

Prijedlog je prvo odobren u gornjem domu Kongresa SAD, Senatu, sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u donjem, Predstavničkom domu, gdje je dobio podršku 254 člana, dok je 175 bilo protiv.

Bajden je usvojenu mjeru potpisao prije ponoći, kada ističe budžet za Finansiranje rada vladinih službi.

Prijedlog o privremenom finansiranju federalne vlade, do 3. decembra, predviđa i pomoć za područja pogođena požarima i drugim prirodnim nepogodama, ali i za izbjeglice iz Avganistana.

Podjele unutar vladajuće Demokratske stranke ugrozile su planove predsjednika SAD Džozefa Bajdena o ulaganjima u inFrastrukturu, proširivanju obima socijalnih usluga i borbi protiv klimatskih promena, navodi Rojters.

Umjerene i progresivne demokrate se spore oko obima paketa vrijednog 3.500 milijardi dolara kojim bi bilo obezbjeđeno produženo porodično odsustvo, medicinska njega za starije osobe i veća podrška djeci.

U isto vrijeme, odgođeno je glasanje o zakonskom prijedlogu o infrastrukturi, odnosno ulaganju u vrijednosti od bilion dolara, javlja BBC.

Prihvati notifikacije