Svijet

"BAJDENA ZANIMA NAŠ REGION" Stručnjak za Balkan o izborima u SAD, prednost daje Trampovom protivniku

Američki predsednički izbori su sve bliži, a jasno je da će imati uticaja na čitav svijet, pa i naš region.

"BAJDENA ZANIMA NAŠ REGION" Stručnjak za Balkan o izborima u SAD, prednost daje Trampovom protivniku
FOTO: JIM LO SCALZO/EPA

 O tome za govori stručnjak za Balkan Tanja L. Domi, profesorka međunarodnih i javnih poslova u Institutu Hariman na Univerzitetu Kolumbija, piše Blic.

Ona očekuje da, u slučaju da Tramp osvoji novi mandat, njegova administracija nastavi da radi na mirenju Srbije i Kosova.

– S obzirom na vrijeme uloženo u sporazum Srbije i Kosova, bilo bi logično zaključiti da će usljediti nastavak. To zavisi i od napora Srbije i Kosova da ispune obaveze sporazuma, ali i od toga koliko je prisutna dobra namjera – kaže profesorka Domi, koja je i predavač u Programu ljudskih prava na Institutu za javnu politiku Ruzvelt pri Hanter koledžu.

FOTO: MICHAEL KLIMENTIYEV/EPA
FOTO: MICHAEL KLIMENTIYEV/EPA

Međutim, i ako pobjedi Bajden, ona ne očekuje da će prestati pregovori Prištine i Beograda uz posredovanje Vašingtona.

– Nova Bajdenova administracija pregledala bi sve tekuće pregovore i utvrdila da li prioritete treba promeniti u skladu sa Bajdenovim prioritetima politike. Ozbiljno sumnjam da bi Bajdenova administracija prekinula pregovore, već bi se dosta bliže udružila/koordinisala sa Evropskom unijom oko detalja ovih procesa – kaže ona.

U slučaju Bajdenove pobjede, SAD bi uticale na Srbiju i Balkan isticanjem značaja politike koju EU traži od kandidata za članstvo.

– Bajden na Evropsku uniju gleda kao na vitalnog partnera u transatlantskom bezbjednosnom odnosu koji postoji 75 godina. To (američki uticaj) će uključivati verovatno naglašavanje politike poštovanja vladavine zakona; transparentnost vlade, nesputanu slobodu štampe; poštovanje ljudskih prava, uključujući manjinska prava kao što su LGBTI i vladine napore na suzbijanju korupcije i procesuiranju ratnih zločina.

Profesorka Domi smatra da će Bajden, kao dobar poznavalac prilika na Balkanu, više da se angažuje u regionu.

– Bivši potpredsjednik Bajden bio bi, ako bi bio izabran, predjsednik Sjedinjenih Država sa najviše znanja o Balkanu još od kada je Bil Klinton bio na toj funkciji. Na osnovu njegovih javnih izjava tokom mnogih godina, očekivala bih da će on obratiti mnogo veću pažnju i  veće angažovanje na Balkanu od njegovih prethodnika – kaže ona.

Veću šansu za pobjedu daje Bajdenu

– Veoma su blizu (Bajden i Tramp), ali na osnovu pobjede demokrata 2018. godine i ukupnog broja prijevremenih glasova i istorijskih napora demokrata u prikupljanju sredstava u ovom izbornom ciklusu, vjerujem da demokrate imaju prednost – rekla je profesorka Domi.

Kao najveću prepreku Trampu da osvoji drugi mandat ona vidi njegovo ponašanje u pandemiji.

– Mislim da je loše upravljanje predsjednika Trampa pandemijom kovid-19 najveća pretnja njegovom ponovnom izboru. Preko 225.000 Amerikanaca je umrlo, a više od 31 države razvilo je žarišta što uzrokuje nagli porast broja hospitalizacija širom zemlje. To je zaista tragedija – zaključuje profesorka Domi.

A ako Tramp ponovi madat, od njega možemo da očekujemo dalji raskid sa međunarodnim institucijama.

– Mislim da je Tramp sklon izlasku iz NATO-a, prije svega. On se već povukao iz Svetske trgovinske organizacije (STO)odbijanjem da imenuje sudije, čineći je time nefunkcionalnom, razišao se sa Savjetom za ljudska prava UN-a, kao i sa UNESCO-om. Jasno se protivi multilateralnim organizacijama. Mislim da je to korozivna politika i da dovodi do “Amerike na prvom mjestu” koja je zapravo “Amerika sama”.

Što se tiče odnosa prema Kini, Bajden će sigurno sarađivati sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, a za očekivati bi bilo i obnavljanje odnosa sa Evropom, rekla je Domi.