Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BAKIR PRIŽELJKUJE VJEČITI TEHNIČKI MANDAT Lider SDA za ostanak SDS i PDP u Savjetu ministara sve dok SNSD „ne sazri“

Politika
Autor:

Foto: Dejan Bozić/RAS Srbija

Izjava Bakira Izetbegovića da već ima druge partnere ako Milorad Dodik nastavi s „opstrukcijama“ dodatno je podgrijala političke tenzije između dva stranačka bloka u Srpskoj, od kojih su jedni već 10 mjeseci u tehničkom mandatu u Sarajevu, a drugi bi da ih zamijene.

Istovremeno, Izetbegovićeva izjava se tumači i kao otvaranje karata, odnosno konačno priznanje da mu ne bi bilo mrsko da Savjet ministara u tehničkom mandatu dočeka čak i sljedeće izbore, zanemarujući tako izborne pobjednike u RS iz oktobra 2018.

– Drugog partnera već imamo. U Savjetu ministara dosta dobro funkcionišemo sa SDS i PDP. Tako ćemo nastaviti dok ne dođe do sazrijevanja u SNSD. Dodik je navikao da dominira, da se pred njim drugi povlače. S nama neće moći tako – rekao je, između ostalog, Izetbegović za Dnevni avaz.

Delegat SNSD u Domu naroda BiH Dušanka Majkić smatra da Izetbegovićeva izjava znači ne samo da ne namjerava da formira novi Savjet ministara, nego i da planira BiH bez vlasti do kraja mandata.

– Ako je to njihovo značenje, onda se dovodi u pitanje postojanje ove zemlje. Ne može raditi samo Savjet ministara u tehničkom mandatu i time folirati da vlast postoji. Neće raditi Predsjedništvo, ne radi Parlamentarna skupština BiH, od toga zavisi konstituisanje vlasti u Federaciji. Pa šta to znači? To je opšte rasulo! Ako je to Izetbegovićeva poruka, onda je treba razumjeti i gladati šta ćemo dalje. To je ona sljedeća varijanta o kojoj je SNSD govorio. Nećemo dozvoliti da propadnemo svi zato što smo zarobljeni NATO integracijama. Srpska mora gledati svoj put, ma kako pojedine strane ambasade aplaudirale takvoj odluci Izetbegovića i SDA – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Međutim, na pitanje kada će Srpska donijeti odluke koje je SNSD najavio, nakon propasti sporazuma sa SDA i HDZ o formiranju vlasti BiH, Majkićeva kaže da se ništa neće raditi brzopleto.

– Vidjeli smo da SDS i PDP navijaju da se donese bilo kakva brzopleta odluka koja bi mogla da bude omča oko vrata Miloradu Dodiku. E, pa, neće to dočekati. Rekli smo da će naše odluke biti pažljivo analizirane, potvrđene od strane Narodne skupštine i one mogu da budu ozbiljna stvar u okviru koje se može zauzimati stav za budući rad u BiH – tvrdi Majkićeva.

Govoreći o Izetbegovićevom stavu da „odlično sarađuje sa SDS i PDP u Savjetu ministara“, ona kaže da je to „slika atmosfere u kojoj se nalazimo“.

– S jedne strane imate dogovor na nivou PS BiH oko toga ko je skupštinska većina, ali parlament ne funkcioniše. Na drugom momentu u tehničkom mandatu Savjeta ministara BiH imate ministre SDS i PDP, koji nemaju nikakvu odgovornost. Sjede na tim mjestima, imaju sjednice koje su uglavnom telefonske i ne donose odluke koje su neophodne za ovu zemlju. To je haos – zaključuje Majkićeva.

Predsjednik PDP Branislav Borenović za Srpskainfo kaže da ga „ne zanimaju unutarstranačke razmirice SNSD i SDA“.

– Ovaj Savjet ministara će nastaviti da radi dok se ne izabere novi, ne zbog Bakira Izetbegovića, nego zbog Ustava i zakona BiH, zbog obaveza da bude tu dok se ne izabere novi. Što se nas tiče, neka SDA, SNSD i HDZ danas izaberu novi Savjet ministara i zauzmu pozicije koje su već podijelili – kaže Borenović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema njegovim riječima, današnja situacija je u najvećoj mjeri posljedica odluke SDA da u Narodnoj skupštini RS izglasa četvrtog delegata SNSD u Domu naroda BiH i tako im da potpunu kontrolu u tom domu PS BiH.

– Nakon toga je SNSD izabrao Zvizdića i Izetbegovića u kolegijume oba doma PS BiH. Dakle, pomenute tri stranke su napravile dogovor da idu u formiranje Savjeta ministara. Ne zanimaju me današnji njihovi izgovori i napadi jednih na druge – poručuje Borenović.

Miličević: Savjet ministara nije prioritet SDS

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević kaže će se novo predsjedništvo stanke izjasniti i o ovom pitanju.

– Lično mislim da stranci nije od prioritetnog značaja pitanje Savjeta ministara BiH i eventualno ušešće SDS u njegovom formiranju. Ranije smo rekli da smatramo da treba sve učiniti da se formiraju zajednički organi vlasti nakon rezultata izbora i da ćemo podržati onog ko bude srpski kandidat za presjedavajućeg Savjeta ministara. U tom trenutku to je bio gospodin Tegelija. Sjećate se te izjave prethodnog predsjednika stranke Govedarice. To je bio zvaničan stav stranke – kaže Miličević za Srpskainfo.

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Dodaje da Savjet ministara i SDS u njemu funkcioniše u tehničkom mandatu, jer druge mogućnosti ovog trenutka nema.

– Sve su opcije zaista otvorene, to je rekao i predsjednik Šarović. Ali, u kojoj god varijanti bio SDS, cilj naših predstavnika u institucijama BiH jeste podržati svaku odluku od interesa za RS. Naravno da ćemo jasno iznijeti svoj stav ako dođe do vanredne sjednice Narodne skupštine RS posvećene ovom pitanju. Po meni, odluke NS RS su obavezujuće za sve predstavnike Srba u organima BiH – kaže Miličević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO