Politika

BAKIR UVIJEK PRIJETI ISTO, MI SE LJUTIMO PO POTREBI Zašto srpski političari tek sada reaguju na deklaraciju SDA

Srpski političari iz BiH već tri decenije jako dobro znaju šta im želi SDA, ali nikada do sada nisu reagovali tako oštro kao proteklih dana na deklaraciju ove stranke u kojoj su naveli svoje od ranije poznate političke ciljeve.

BAKIR UVIJEK PRIJETI ISTO, MI SE LJUTIMO PO POTREBI Zašto srpski političari tek sada reaguju na deklaraciju SDA
FOTO: FOTO: KLIX

Iako političari tvrde da je ovogodišnja deklaracija SDA nešto drugačija od ranijih, analitičari kažu suprotno, što je i vidljivo ako se pogledaju ranije deklaracije ove stranke. U svim tim deklaracijama SDA provlači tezu i ideju da se „kroz izmjene Ustava definiše BiH kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina sa tri nivoa vlasti državni, regionalni i lokalni, sa gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH“.

Ništa novo, rekli bi analitičari, jer su to želje ove stranke još iz vremena kada se na njenom čelu nalazio pokojni Alija Izetbegović, a nastavili svi njegovi nasljednici.

Pa zbog čega je onda ova deklaracija tek sada izazvala toliko pažnje i oštrih reakcija? To posebno čudi ako se uzme u obzir činjenica da je stranačka deklaracija politički akt koji nikoga ne obavezuje, niti ima pravnu snagu. Drugim riječima, svako može da donosi političke akte kakve želi, ali su želje jedno, a mogućnosti drugo.

Vještačka kriza

Sasvim je jasno da se do promjene Ustava i ispunjenje političkih želja SDA može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH, te nikako drugačije.

Zašto se onda srpski političari ponašaju kao da su otkrili toplu vodu, ako je bilo „tople vode i prije 4, 8, pa i 30 godina“?

FOTO: Foto: Klix
FOTO: Foto: Klix

Analitičari su jednoglasni – trebalo je stvoriti još veću političku krizu kako bi se skrenula pažnja sa socijalnih, ekonomski i drugih problema u državi. Prema njihovom mišljenju, stvaranje vještačke krize oko deklaracije SDA najviše odgovara SNSD, koja je već mjesecima isfrustrirana činjenicom da, zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću, ne može ući u vlast na nivou BiH.

Priča za birače

I za političkog analitičara Velizara Antića nema dileme da posljednja dešavanja najviše idu na ruku upravo SNSD i vladajućoj većini iz Srpske. To im je, kaže Antić, leglo kao „kec na desetku“.

– SDA već 30 godina ima iste političke ciljeve i uvijek su ih javno isticali. Ovi naši su se sjetili baš sad da reaguju na njih. Ta deklaracija je legitimni cilj jedne političke partije, koja na taj način želi da privuče svoje birače. I to je potpuno u redu sve dok se poštuju procedure, zakoni i Ustav, te dok se ne ide u ostvarenje ciljeva nasilnim putem. Možete vi nešto željeti, ali to ne znači da ćete to i ostvariti – kategoričan je Antić.

Foto: Screenshot BN TV/RAS Srbija
Foto: Screenshot BN TV/RAS Srbija

On smatra da je cijela priča oko deklaracije i atmosfera koja se stvorila u protekle dvije sedmice prenaduvana. Antić ističe da je SNSD iskoristio deklaraciju za ostvarivanje svojih političkih ciljeva, ali i da se na neki način osveti SDA zbog nemogućnosti ulaska u vlast na nivou BiH.

– Odlično su iskoristili priliku da se podignu tenzije u zemlji, jer je to jedino što stranke mogu da ponude građanima. Jedina opcija gdje mogu da zadrže svoje birače jeste da ih drže okupljene oko nacionalnih tema. Upravo nacionalne teme i ova priča oko deklaracije SDA je odličan povod da dodatno nabijaju nacionalnu retoriku i sebe promovišu kao zaštitnike svog naroda – smatra Antić.

Slovo na papiru

Podsjeća da je SDA u svojoj deklaraciji navela da ništa neće raditi nasilnim putem niti rušenjem Dejtona, već da „oni na taj način vide rješenja krize u BiH“.

S druge strane, kako kaže Antić, pojedini političari iz Srpske, posebno lider SNSD Milorad Dodik, predstavili su to kao da nas SDA već sutra uvodi u rat.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Niko ne govori o suštini, a to je da svako može imati svoj politički cilj, ali da je to samo slovo na papiru koje nikoga ne obavezuje. Očito je da je sva ova vika i galama nastala samo iz političkih razloga da se još više produbi kriza u BiH – zaključuje Antić.

Pročitajte još

Na pitanje zašto ranijih godina nije bilo reakcija na deklaraciju SDA, delegat u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) kaže da ih ne bi bilo ni sada da je formirana vlast na nivou BiH. On, takođe, vjeruje kako je cijela priča prenaduvana i namjerno inscenirana od strane SDA i SNSD.

Verbalna razmjena vatre

Bosić ističe da je riječ o programiranom pokušaju produbljivanja krize, koja je stvorena i održava se na nemogućnošću dogovora SDA i SNSD oko toga kako formirati vlast na nivou BiH.

– SDA je namjerno pustila baš sada tu deklaraciju kako bi još više produbila krizu. Znali su na kakvu reakciju u Srpskoj će ta deklaracija naići u ovom momentu. Mislim da je sve urađeno svjesno. Dodik je to jedva dočekao kako bi sa svoje strane još više produbio krizu – stav je Bosića.

On podsjeća da smo proteklih dana imali priliku da vidimo verbalnu razmjenu vatre, koja u suštini ništa ne znači.

– Tresla se gora rodio se miš – ocjenjuje Bosić.

Dodaje da su ove dvije stranke naučile na koji način da mobilišu mase, odnosno da u međusobnom konfliktu potpiruju strasti. Na tom principu, ističe, već godinama funkcionišu.

Prodanović: Okolnosti su drugačije

Delegat u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović (SNSD) ističe da nije siguran da je ovogodišnji tekst deklaracije SDA identičan onim ranijim, ali je saglasan da se možda trebalo reagovati i ranijih godina.

– Mislim da ranije u određenom smislu akteri na političkoj sceni nisu bili u tolikoj mjeri suprotstavljeni. Možda je tekst deklaracije sličan, ali je ona došla sada u vrijeme kada u BiH nije konstituisana, odnosno izabrana izvršna vlast. Mislim da je to bio dodatni argument za ovakve stavove političara iz Srpske – smatra Prodanović.

On ističe da se ovdje ne radi samo o stavu SDA već svim političkim akterima iz reda bošnjačkog naroda koji su saglasni u tom segmentu. Prodanović ističe da na takav politički dokument treba reagovati, jer je apsolutno neprihvatljiv.

– On treba da homogenizuje sve političke aktere iz Srpske da u bilo kakvoj zakonodavnoj proceduri rasprava o tome bude u startu odbačena, bez ikakve mogućnosti da se Dejtonski mirovni sporazum na takav način mijenja – ističe Prodanović.

Prihvati notifikacije