Politika

BANJAC JEDAN OD REKORDERA Vlada nastavlja da imenuje BESKONAČNE VRŠIOCE DUŽNOSTI, premijer priznao da ih tako lakše kontroliše

Vlada Republike Srpske nastavlja sa praksom beskonačnog imenovanja vršilaca dužnosti u javnoj upravi.

darko banjac lider nps
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Samo na jednoj, 68. sjednici, Vlada RS je donijela šest odluka o razrješenjima v.d. direktora ili članova raznih odbora, da bi ih opet imenovala, naravno kao v.d. Dakle, bez konkursa.

Tako su razriješili pa imenovali članove Upravnog odbora Studentskog centra „Nikola Tesla“ Banjaluka i Studentskog centra u Lukavici.

Vladimir Glišić je razriješen s funikcije pomoćnika direktora – glavnog republičkog inspektora za rad u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, a potom postavljen na isto mjesto na period od 90 dana.

Ista sudbina zadesila je i Milorada Narića, v.d. pomoćnika direktora u Inspektoratu RS, kao i Darka Banjca koji je još prije četiri godine prvi put imenovan na mjesto v.d. direktora „Mlječanice“. Ovaj put mu je mandat pridužen na dva mjeseca ali nema sumnje da će nakon toga uslijediti novi v.d. status.

Đorđe Radić razriješen je pa opet imenovan za v.d. direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac, Goran Mitrović na mjesto v.d. direktora Studentskog centra Zvornik…

Podsjećamom, kada su novinari nedavno pitali premijera Radovana Viškovića zašto Vlada imenuje beskonačen vršioce dužnosti, on je šokirao odgovorima: „Treba da ostane v. d. direktor. Puno je lakše sa njima raditi kad su v. d.  nego kad se postave za direktore. Kada se postave oni postanu institucija, pa misle da je neki resurs dat njima na raspolaganje, pa da ne moraju polagati račune nikome u ovoj zemlji. I tuže i dobijaju neke sudske presude“.

prezentacija projekta Socijalna karta Republike Srpske
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Premijera su podsjetili da se na taj način krši postojeći zakon, prema kome Vlada RS imenuje v. d. direktora na mandat od 90 dana bez konkursa, a u najgorem slučaju na devet mjeseci. Međutim, predsjednik Vlade je i na to imao odgovor.

Pročitajte još

-Pa dobro, promijenićemo zakon. Promijenićemo zakon. Šta je problem, ništa, promijenićemo – rekao je Višković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu