Banjaluka

BANJALUČANI I BEZBJEDNOST Predlažu strože kazne i više policijskih patrola

Banjalučani su zainteresovani da na neki način daju doprinos u rješavanju bezbjednosnih problema u gradu, a imaju i prijedloge kako da se stanje unaprijedi. Prvi je da se strože kazne počinioci prekršaja i krivičnih djela.

BANJALUČANI I BEZBJEDNOST Predlažu strože kazne i više policijskih patrola
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je pokazalo istraživanje o stanju bezbjednosti na području grada iz koga se vidi da bi građanima to trebalo omogućiti kroz aktivnosti zajednice etažnih vlasnika, mjesnih zajednica, nevladinih organizacija ili na neki drugi način. Pomenute instance bi mogle biti svojevrsne stanice putem kojih bi građani mogli prezentovati svoje bezbjednosne potrebe i koje će obezbijediti brz odgovor na te zahtjeve.

Istraživanje se zasniva na anketi kojom je bilo obuhvaćeno 1.600 ispitanika, od čega su 1.354 anketna lista prihvaćena i obrađena, a ostalih 246 su zbog nedostataka, nekompletnosti i nedosljednosti isključeni.

Jedno od pitanja je bilo da li biste se lično angažovali na rješavanju bezbjednosnih problema, a na koje je 39,22 odsto odgovorilo sa “da”, 33,38 odsto “možda”, 17,28 odsto “ne”, dok je 10,12 procenta bilo neodlučno i odgovorilo sa “ne znam”.

Kada se posmatraju odgovori ispitanika u odnosu na pol, u ovom izvještaju je navedeno da se za učešće u rešavanju bezbjednosnih problema interesuje oko 10 odsto odsto više muškaraca nego žena.

– Ohrabruje podatak da, po svim analizama koje su urađene, imamo visok procenat zainteresovanih koji bi dali doprinos svojim angažmanom na rješavanju bezbjednosnih problema. To ukazuje na činjenicu da treba raditi na permanentnoj edukaciji i motivaciji građana u ovoj oblasti. Rezultati ukazuju na trećinu „neodlučnih“ ispitanika da se aktivno uključe u vršenje bezbjednosti, što je vjerovatno rezultat nedovoljno razvijene bezbjednosne kulture i pasivnog odnosa prema bezbjednosti – navedeno je u izvještaju o istraživanju bezbjednosti u gradu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Građani su u anketi dali i prve prijedloge, rangirali su mjere koje bi trebalo preduzeti da se stanje bezbjednosti u gradu unaprijedi i popravi. Prvi je da se strože kazne počinioci prekršaja i krivičnih dijela, druga je da se dosljedno poštuje zakon, treća je pojačane policijske patrole, slijede edukacija i podizanje svijesti građana, posebno mladih, nakon toga ide preduzimanje represivnih mjera. Šesta mjera je uvođenje video nadzora na kritičnim mjestima, na sedmom mjestu je suzbijanje narkomanije, poboljšanje ekonomske situacije, te bolje osvjetljenje.

Pročitajte još

Istraživanje bi, prema najavama, trebalo biti polazna osnova za formiranje strategije bezbjednosti Banjaluke, koja bi trebalo da predloži mjere ili neke druge aktivnosti koje bi doprinijele boljoj bezbjednosti u gradu.

Predsjednik Foruma za bezbjednost građan Radislav Jovičić je rekao da bi fokus strategije trebao biti na polju ljudske bezbjednosti.

– Gradska uprava treba da se okrene građanima i njima omogući da iskažu svoje probleme te da ih pokušaju riješiti kroz propisivanje raznih mjera. Raduje me da se veći broj građana izjasnio, kada se saberu pitanja koja su slična, i to negdje njih oko 70 odsto, da bi se uključilo u aktivno rješavanje problema bezbjednosti u Banjaluci, ne u smislu da oni provode zakon ili da primjenjuju određene mjere koje zakon nalaže, nego da svako od nas kao pojedinac može da utiče i pomogne u rješavanju određenih bezbjednosnih problema prijavama ili provođenjem određenih mjera koje su na primjer naložene. Zasigurno bi se onda bezbjednost u gradu podigla na mnogo viši nivo – smatra Jovičić.

Mjesne zajednice bez uticaja

Član ovog Foruma i predsjednik Savjeta MZ Dragočaj Slavenko Tadić je skeptičan kada je u pitanju neka buduća uloga mjesnih zajednica u učešću građana u rješavanju bezbjedonosnih problema u gradu.

Rekao da je njegovo dosadašnje iskustvo pokazalo da je angažman građana u radu mjesne zajednice prilično mali.

Smatra da je jedan od uzroka slabog interesa taj što savjeti nemaju nikakvu moć odlučivanja o bilo kakvim pitanjima.

– Mi možemo predlagati ili slati dopise, a oni kojima to dostavljamo mogu to uvažiti, ali i ne moraju – rekao je Tadić i dodao da bi se trebalo razmisliti o promjeni statusa MZ jer, kako kaže, oni su sada – ništa.

Ističe da bi bilo poželjno da se građani obraćaju savjetima MZ sa prijedlozima kako unaprediti bezbjednost građana, ali i imovine.

– Onda bi i Forum mogao ozbiljnije da radi i da dalje šalje nadležnima prijedloge ili ukazuje na problem – rekao je Tadić.

Odgovornost

Građani su u anketi određivali i ko bi po njihovom mišljenju trebao biti prvenstveno odgovoran za stanje bezbjednosti u sredini u kojoj žive.

Prvi po odgovornosti je MUP Republike Srpske, zatim Gradska uprava, treći su organi pravosuđa pa svaki građanin pojedinačno, na petom mjestu su porodica i prijatelji, a slijede privatne bezbjednosne agencije, komšije, nevladine organizacije. Na posljednjem mjestu su vjerske institucije.