Banjaluka

Banjalučani između dvije vatre: Dok se političari dogovaraju građani ispaštaju (FOTO)

Korisnici Crvenog krsta mogli bi ostati bez jedinog obroka, vaspitači prijete protestima zato što neće dobiti plate, a smeće se ne odvozi s javnih površina. To su samo neke od posljedica neusvajanja budžeta u Banjaluci.

Banjalučani između dvije vatre: Dok se političari dogovaraju građani ispaštaju (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kriza izazvana nedostatkom budžeta već danima potresa grad na Vrbasu i gore pomenuti nisu jedini koji plaćaju cijenu neslaganja na relaciji gradonačelnik Draško Stanivuković skupštinska većina. Tu su hiljade korisnika Centra za socijalni rad koji ne mogu dobiti socijalnu pomoć, a pod znakom pitanja je i nastavak vakcinacije protiv virusa korona, jer Grad plaća zakup prostora na kojem se odvija taj proces na Banjalučkom velesajmu.

Oni koji su zaslužni za donošenje velikih odluka u gradu poručuju da se pitanje budžeta treba što prije riješiti, najavljuju saradnju i dogovore, ali dalje se od toga nije odmaklo.

Neizvjestan ishod

Novi pokušaj usvajanja budžeta će biti zakazan najvjerovatnije za vikend, kada bi se trebala održati vanredna sjednica Skupštine grada. Iako je planirana sjednica, ishod nije zagarantovan. Nezvanične informacije govore da su gradonačelnik Draško Stanivuković i skupštinska većina uspjeli da se dogovore oko spornog pitanja koje je oborilo prethodni budžet, a to je novčana pomoć zdravstvenim radnicima.

Dobro obaviješteni izvori tvrde da će se u budžetu morati naći stavka za tu namjenu, samo još nije jasno u kojoj mjeri i koliko zdravstvenih radnika će biti obuhvaćeno.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takođe, nije jasno ni do koje donje granice će ići Stanivuković kada su u pitanju zahtjevi većine u Skupštini grada. To pitanje treba da se usaglasi do samog vanrednog zasjedanja. Za sada obje strane, kao i ranije, obećavaju da će razgovarati.

“Ponuđen maksimum”

Stanivuković poručuje da su novim prijedlogom budžeta ponudili maksimum.

Pročitajte još

– Prvi put je za funkcionisanje Doma zdravlja izdvojeno rekordnih 1,2 miliona KM, a pored toga postoji mogućnost da se povećaju plate za 20 odsto. Isto tako, planirana je pomoć penzionerima od 300.000 KM, od čega će dio ići na mjesečne karte, a dio na kupovinu lijekova – rekao je Stanivuković i dodao da je u paket uključeno 600.000 KM. 

Izrazio je nadu da će se do vanrednog zasijedanja riješiti sva sporna pitanja oko budžeta.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je u planu da se sutra održi kolegijum Skupštine grada, s obzirom da je današnji otkazan. Na njemu bi trebalo da se definiše koji je to novi datum održavanja vanredne sjednice. Smatra da će se to zasijedanje održati za vikend.

Amandmani

Komentarišući amandman koji se odnosi na dodjelu pomoći zdravstvenim radnicima, Ilić je kazao da oni zdravstvenim radnicima žele pomoći.

– Radnici na UKC RS liječe najveći broj Banjalučana i mi ih nismo razdvajali na način da li su u nadležnosti Grada ili Republike. Želimo pomoći tim ljudima i nastojaćemo da u tome istrajemo – kategoričan je Ilić.

Pročitajte još

Kaže da su vođeni razgovori o budžetu, te da su dogovori išli u  “ispravnom smjeru”, pa smatra da će Banjaluka uskoro imati budžet. On je ponovio da je isključivo za dogovor, te da mu je želja da se bez amandmana ulazi u novu raspravu o budžetu i da se na taj način skrati vrijeme kako bi Banjaluka što prije dobila budžet.

Crveni krst

To ne pomaže onima koji su se našli između dva tabora. Njihovi problemi su jasni, a to je, između ostalih, potvrdila sekretar gradske organizacije Crvenog krsta, Željkica Ilić. Kazala je da bi trenutna dešavanja u gradu mogla za posljedicu imati zatvaranje vrata javne kuhinje, iza kojih bi ostalo preko 400 gladnih Banjalučana.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Još uvijek radimo, ali postoji velika mogućnost da ćemo prolongirati podjelu obroka do daljnjeg. Zbog aktuelne situacije koja se odigrava u Banjaluci, Grad ne može finansirati rad naše kuhinje, a to znači ostavljanje 440 građana bez jedinog obroka u danu – upozorila je ona.

Vaspitači

Neusvajanje budžeta dovelo je u pitanje i rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, s obzirom na to da je pod znakom pitanja isplata plata za mart.

Pročitajte još

– Ova ustanova se susrela s velikim pritiskom. Iza rada s djecom stoji jedna velika mašinerija – vaspitači i stručni saradnici, koji moraju da imaju mentalni mir i materijalnu sigurnost da bi djeca imala sigurno vaspitanje i obrazovanje – napomenuli su vaspitači.

Dodali su da nekima donošenje velikih odluka, od kojih zavisi sudbina mnogih ljudi, predstavlja vid zabave i povod za lična prepucavanja.

– Oni koji su izabrani kao legitimni predstavnici naroda se zabavljaju i prepucavaju na ličnoj osnovi. Nedopustivo je da se i dalje poigravaju s nama. Dok oni imaju sigurna radna mjesta, našu budućnost čine neizvjesnom – poručili su vaspitači.

“Rad na ukidanju Srpske”

Da su građani oni koji snose najteže posljedice političkih sukoba potvrđuje i struka. Ekonomista Svetlana Cenić ističe da su protekla dešavanja povezana s kršenjem prava građana da biraju.

– Ovo što se trenutno dešava u Banjaluci je rad na ukidanju RS. Prvo kradu, a onda rade protiv onoga u šta se zaklinju. Ovde je građanima onemogućeno da ostvare neposredno demokratsko pravo – kazala je ona.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Dodala je da ostaje vremena da se budžet usvoji do 30. juna, nakon čega bi bile zaustavljene sve transakcije.

– Računi Banjaluke nisu blokirani, ovo je samo blokada u pregovorima o budžetu. Do kraja juna teku transakcije. Prema mom mišljenju, gradonačelnik bi trebao da se osvrne na odredbe zakona, te da nastavi s plaćanjem do 30. juna, a u međuvremenu, protiv svakoga ko blokira rad institucija trebao bi podnijeti krivičnu prijavu – savjetuje Cenićeva.

Naglašava da bi neusvajanja budžeta nakon pomenutog datuma slomilo Banjaluku i njene građane, nakon čega bi se teško oporavili.

– Tu su vrtići, škole, čistoća… Zar treba sve u gradu da ispašta zbog nečijih političkih prepucavanja? Ukoliko se nakon pomenutog datuma ne usvoji budžet, nastupiće opšti kolaps – upozorila je Cenićeva.

Prihvati notifikacije