Društvo

Banjalučki Jefrem povodom posjete Porfirija: Patrijarh na ovim prostorima željno čekan i uvijek dobrodošao

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poželio je srpskom patrijarhu Porfiriju dobrodošlicu u Eparhiju banjalučku i Banjaluku i istakao da je svuda, a naročito na ovim prostorima, željno čekan i uvijek dobrodošao.

Banjalučki Jefrem povodom posjete Porfirija: Patrijarh na ovim prostorima željno čekan i uvijek dobrodošao
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zahvalio mu je i što je preuzeo krst da bude patrijarh, te istakao kako pravoslavni vjerujući Srbi na ovim prostorima nepogrešivo osjećaju da je njihova snaga, pored vjere, u vezi sa nacionalnim bićem.

– Na ovim srpskim prostorima živimo i radimo u teškim uslovima, ono što se drugima daje kao prirodno i normalno, nama se onemogućava – napomenuo je episkom banjalučki.

Pročitajte još

On je istakao da mnogostradalni srpski narod ima mnogo vrlina, ali i nedostataka, te istakao neslogu što daje priliku protivnicima da rade protiv srpskog naroda.

– Blagoslovite i poučite ovaj vjerujući narod – rekao je episkop Jefrem.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je večeras u Banjaluku gdje mu je svečani doček priređen pred Hramom Svete Trojice, a potom je u njegovu čast služena doksologija.

Srpskog patrijarha su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalukčki Jeferem, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

Ni kiša nije spriječila mnogobrojne vjernike koji su stigli da dočekaju srpskog patrijarha, čija posjeta za njih predstavlja veliki događaj.

Dolaskom u Banjaluku Njegova svetost započinje dvodnevnu posjetu Eparhiji banjalučkoj, prvu zvaničnu otkako je izabran na mjesto poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Prihvati notifikacije