Digitalna Srpska

BANJALUČKI UNIVERZITET NA ČELU PROJEKTA Nove tehnologije uvesti i u poljoprivredu

Ojačati mogućnosti poljoprivrednih fakulteta da koriste, primjenjuju i prenose nova saznanja u vezi sa informaciono-komunikacionim tehnologijama u poljoprivredi, glavni je cilj Erasmus plus projekta „Vitalising ICT Relevance in Agriculture Learning – VIRAL“, koji je odobrila Evropska komisija, a u naredne tri godine predvodiće Univerzitet u Banjaluci.

BANJALUČKI UNIVERZITET NA ČELU PROJEKTA Nove tehnologije uvesti i u poljoprivredu
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Na projektu će raditi konzorcijum od ukupno 17 partnera, uglavnom fakulteta iz BiH i Crne Gore, te Slovenije, Holandije i Rumunije, ali i preduzeća iz regiona koja imaju aktivnosti u poljoprivredi, te nevladinih organizacija. Među njima je i Vagenigen univerzitet, jedan od vodećih u svijetu u oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Banjalučki univerzitet je prvi put dobio ulogu koordinatora tako velikog međunarodnog projekta, vrijednog 900.000 evra, a realizovaće ga Poljoprivredni fakultet, u saradnji s Elektrotehničkim fakultetom.

Predstavnici svih partnera prvi put su se susreli u Banjaluci, gdje od juče intenzivno planiraju projekat, a za sutra je u Akademiji nauka i umjetnosti RS zakazana i uvodna konferencija o upotrebi IKT u poljoprivredi, tokom koje će izlagati neki od vodećih istraživača u ovoj oblasti.

Posljednjih godina trend je da se IKT uvodi u sve sfere života, a ovo je bila dobra prilika da pokušamo da ovaj segment uvedemo i u poljoprivrednu proizvodnju. Ideja je da ojačamo kapacitete visokoškolskih ustanova da razviju nova saznanja i da ih prenose dalje korisnicima u agraru, kao i da se ojača pozicija studenata poljoprivrede – ističe koordinator projekta Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, dodajući da je cilj i da ostale učesnike u poljoprirednom sektoru podstaknu da krenu da uvode IKT u svoju proizvodnju.

Istovremeno, jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Banjaluci je da bude pouzdan partner privredi, a kroz Viral projekat biće ostvarena ta sprega.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije