Banjaluka

BANJALUKA GRABI KA CRNOM REKORDU U gradu je dnevno TROCIFREN BROJ zaraženih, ovako nije bilo NIKADA

Posljednjih deset dana u Banjaluci se bilježi nagli skok broja oboljelih od virusa korona, a virus je u protekla 24 časa potvrđen kod čak 121 osobe.

BANJALUKA GRABI KA CRNOM REKORDU U gradu je dnevno TROCIFREN BROJ zaraženih, ovako nije bilo NIKADA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dok je broj pozitivnih ranije bio dvocifren, sada se kreće oko stotinu dnevno.

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, izjavila je da je situacija u gradu veoma ozbiljna.

Istakla je da trenutno imamo 1.001 zaraženog, a da se u izolaciji nalazi 1.619 osoba.

– Ustanovili smo da oko 6,5 odsto pacijenata razvije tešku kliničku sliku i nalazi se na bolničkom liječenju. Ovi podaci su izuzetno zabrinjavajući i ovo što imamo danas su najveće brojke od početka epidemije. Zdravstveni radnici su veoma opterećeni, sve ljudske potencijale koje imamo smo stavili u službu zaštite zdravlja i molim građane da se pridržavaju mjera, kako ne bismo došli u još goru i težu situaciju. Najbolja potvrda težine situacije jeste da se, u zadnjih nekoliko dana, broj pozitivnih u gradu kreće oko 100 dnevno, što je ogroman broj – izjavila je Todorovićeva.

Pročitajte još

Najveći broj zaraženih je iz radno sposobne populacije od 20 do 60 godina, a najmanje zaraženi su stariji i djeca do devet godina.

Gradski štab za vanredne situacije preporučio je danas da se obustave sva javna okupljanja.

– Nismo se odlučili na zabranu, iako je situacija zrela za to. Banjaluka danas ima, a vjerovatno će i narednih dana imati trocifrene brojeve novooboljelih. Zbog zdravlja građana, smatramo da je neodgovorno održavanje većih organizovanih okupljanja. Nismo se odlučili za zabranu jer bi ona bila politički tumačena i to otvoreno kažem, neko bi nas optužio da pokušavamo uticati na izbornu kampanju koja je u toku. Politički subjekti bi trebalo da pokažu odgovornost, jer su ljudski životi i zdravlje su važniji od glasova u kampanji – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

FOTO: GORANA ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORANA ŠURLAN/RAS SRBIJA

On je pozvao građane da predstojeće slave provedu u uskom porodičnom krugu bez većih okupljanja.