Politika

"BANJALUKA IZNENAĐENJE, MIĆIĆ KAŽNJEN, PRIJEDOR OČEKIVAN" Tanja Topić za Srpskainfo o lokalnim izborima

Pobjeda Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke je iznenađenje, Miću Mićića su kaznili građani za izdaju, a situacija u Prijedoru se može razjasniti stajalištem Nenada Nešića.

"BANJALUKA IZNENAĐENJE, MIĆIĆ KAŽNJEN, PRIJEDOR OČEKIVAN" Tanja Topić za Srpskainfo o lokalnim izborima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Tanja Topić

Ovako Tanja Topić, politička analitičarka, ocjenjuje za Srpskainfo ishode izbora za gradonačelnike Banjaluke, Bijeljine i Prijedora.

– U ova tri grada desio se veliki preokret. Bijeljina je bila jedna vrsta zagonetke, jer je Mićo Mićić, koji je bio presonifikacija utvrde SDS u Bijeljini, promijenio dres i postao, takoreći, kandidat SNSD. Dakle, situacija je sada jasna – građani su ga kaznili zbog toga jer su njegov potez vidjeli kao svojevrsnu izdaju – smatra Topićeva.

Ističe da Mići Mićiću za pobjedu nije bila dovoljna ni silna obećanja, podrška koju je dobio od entitetskih vlasti i od najmoćnijih političara RS.

– Sve to nisu bili dovoljno snažni argumenti da izbjegne kazne izdaje, odnosno prevare koju ju počinio prema svojim glasačima. Moć, novac, resursi, sve je bilo na njegovoj strani, ali nije mu to oprošteno – dodaje ona.

Pročitajte još

U Bijeljini je pobjedu proglasio kandidat SDS i PDP Ljubiša Petrović. Banjaluka jeste iznenađenje jer se računalo da je Banjaluka neoboriva utvrda SNSD zadnje dvije decenije za koju se mislilo da ne može pasti. Pogotovo jer su resursi opet stajali na strani aktuelne vlasti i vladajuće stranke.

– Možda će zvučati paradoksalno, ali kao da je presudila pandemija. Prvo, svi smo očekivali da će pandemija umanjiti izlaznost, ali nije uticala na građane. Drugo, način vođenja kampanje. Ona je većim dijelom prebačena na društvene mreže. Draško Stanivuković je na društvenim mrežama očigledno uspio da izvuče mlade ljude koji su vrlo aktivni na mrežama, a koji su inače apstinenti. Oni su izvučeni iz zone komfora i  danas su glasali. Ima i dio starije populacije koja je glasala za promjenu – ističe Topićeva.

Ona smatra i da kandidat SNSD Igor Radojičić nije dobio masovnu podršku koalicionih partnera kao na prethodnim izborima.

– To se treba propitati kada se dobiju svi rezultati glasanja – dodaje ona.

Draško Stanivuković je proglasio pobjedu u Banjaluci za gradonačelnika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tanja Topić je mišljenja da se Prijedora, dugogodišnji bastion DNS, u kojem je za gradonačelnika pobjedio kandidat SNSD, cijela situacija može razjasniti stajalištem Nenada Nešića, lidera DNS.   

– On je jasno vidio da će Prijedor uglavnom izgubiti ako SDS zadrži svog kandidata. I tu leži ključ cijele priče. Svjedoci smo da stižu javne optužbe na račun Maje drgojević Stojić, kandidata SDS. Smatra se krivcem jer je DNS izgubio svoju utvrdu u Prijedoru, odnosno što nije odustala od kandidature  – dodaje Topićeva.

Napominje da se ne smije zanemariti i to kakav će biti sastav gradskih parlamenata.

– Pobjeda gradonačelnika nešto može značiti u pojedinim slučajevima, ali vrlo više će značiti unutrašnji, demokratski okršaj u sastavu gradskih parlamenata – poručuje Topićeva.

Očekivalo se da ovi izbori budu jedni od najdosadnijih, ali su daleko od toga, kaže politikolog Vojislav Savić.Prema njegovim riječima, izborni rezultat u Bijeljini i nije toliko iznenađujući.  

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Što se tiče Banjaluke, očigledno je da koalicija nije u potpunosti podržala Igora Radojičića. U Prijedoru je, takođe, interesantna situacija, ali je donekle bio očekivan ovakav izborni rezultat – rekao je Savić za RTRS.Naglašava da je sretan zbog pobjede Mladena Grujičića u Srebrenici.

– Riječ je o čovjeku koji je i u protekle četiri godine držao politiku stabilnosti, bez nacionalnih tenzija – naglasio je Savić.