Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Banjaluka među 26 NAJJEFTINIJIH gradova za život u Evropi

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Business Insider je naveo 26 evropskih gradova u kojima se može živjeti za manje od 600 funti, odnosno manje od 1.300 KM.

Svake godine Business insider objavi listu gradova u kojima se može živjeti za toliko novca, a BiH se ovaj put nalazi na 26 mjestu.

U obzir je uzet način življenja, kao i troškovi koji se odnose čak i na troškove ispijanja kafe, a troškovi mogu biti veliki šok za one ljude koji odluče promijeniti životnu sredinu.

Troškovi takođe uključuju i plaćanje poreza, zatim kupovanje hrane, trošenje na izlaske, plaćanje stana, putovanja, kao i trošenje na hranu i piće.

Sve to su bili parametri na osnovu kojih je urađena analiza troškova u 26 gradova Evrope i na taj način je ponuđena njihova lista u kojima se može živjeti ispod 1.300 KM. Poredani su od najskupljih ka najjeftinijim.

Na 26. mjestu je Sarajevo u kojem prosječni mjesečni troškovi iznose nešto manje od 1.300 KM, te se smatra najskupljim za od ponuđenih 26 evropskih gradova, dok je Banja Luka na 18. mjestu i prosječni mjesečni troškovi iznose oko 1.200 KM, piše Klix.

Navedeno je da kapućino u BiH košta nešto više od 2 KM, flaša vode od pola litra 1,20 KM, a da mjesečno izdavanje sobe koja nije u centru Sarajeva košta oko 300 KM.

S druge strane, cijena kapućina u Banjoj Luci košta 1,50 KM, domaće pivo od pola litre 0,80 KM, jelo za dvoje oko 35 KM, a mjesečno iznajmljivanje sobe 252 KM.

Iza BiH odmah se nalaze Kazan (Rusija), Novosibirsk (Rusija), Varna (Bugarska), Temišvar (Rumunija),  Nizhny Novgorod (Rusija), Iasi (Rumunija), Tirana (Albanija), Banja Luka (BiH), Minsk (Bjelorusija), Plovdiv (Bugarska), Sibiu (Rumunija), Skoplje (Makedonija), Brasov (Rumunija), Novi Sad (Srbija), Orade (Rumunija), Arad (Rumunija), Kiev (Rusija),   Chisinau (Moldavija), Odesa (Ukrajina), Niš (Srbija),    Craiova (Rumunija), Priština (Kosovo),   Kharkiv (Ukrajina),  Lviv (Ukrajina),  Dnipro (Ukrajina).

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO