Banjaluka

Banjaluka prihvatila KONCEPT FUD AUTLET radnje: Roba PRED ISTEK ROKA nalazi put do kupaca

Prvu fud autlet prodavnicu u gradu prošlog marta otvorio je bračni par Stojić, a nakon godinu dana rada, svojim porodičnim biznisom uspjeli su zadobiti povjerenje Banjalučana.

Banjaluka prihvatila KONCEPT FUD AUTLET radnje: Roba PRED ISTEK ROKA nalazi put do kupaca
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U njihovoj radnji kupci mogu pazariti proizvode pred istek roka trajanja, robu sa oštećenom ambalažom i skladišne viškove, koji su i 50 odsto jeftniji nego u redovnoj prodaji.

Građani su u početku sumnjali u kvalitet, naročito prehrambenih proizvoda, ali ove predrasude sada su iza njih. Vremenom se promijenio i stav dobavljača, koji su bili skeptični kako će se cijela priča razvijati, pa i kako će na imidž njihovih proizvoda uticati to što se nude u jednoj ovakvoj radnji.

Marinka i Ranko Stojić sve su ipak razuvjerili.

Kada napravimo retrospektivu za ovih godinu dana zadovoljni smo kako fud autlet radi. Ono što nas raduje jeste da su Banjalučani prihvatili ovakav koncept radnje i da prodavnicu posjećuju građani svih profila od mladih porodica, penzionera, studenata, profesora – nema pravila. Zainteresovanost građana je iz dana u dan sve veća, i ono što je važno je da nam se kupci vraćaju – pričaju ovi vrijedni ljudi.

Na policama njihove radnje sada se mogu pronaći mesni i mliječni proizvodi, slatkiši, zdrava hrana, pelene za bebe, alkoholna i bezalkoholna pića, higijenska sredstva, dekorativna kozmetika, kao i hrana za kućne ljubimce.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Sjećam se samog početka kada smo započeli ovu priču sa svega nekoliko firmi, a sada nakon godinu dana poslovanja sarađujemo sa oko četrdeset. Asortiman proizvoda se mijenja iz dana u dan i mnogo je raznovrsniji jer su ponude od dobavljača sve češće i veće – govori nam Marinka, inače master geografije iz oblasti životne sredine.

Ona je i došla na ideju da otvaranjem fud autlet prodavnice spriječi bacanje velikih količina hrane kod nas, po uzoru na svjetske firme koje se na taj način odnose prema viškovima.

Istraživanjem je saznala da se u BiH, koja ima čak pola miliona siromašnih stanovnika, dnevno baci oko 500 tona hrane, što je porazno.

Ovaj bračni par zato je naročito ponosan na ekološki aspekt svoje priče jer su za godinu dana, napominju, uspjeli spasiti velike količine hrane da se nepravedno nađe na deponiji.

Naši građani privučeni su prenstveno nižim cijenama, a najviše strahuju od toga da hrana u autlet prodavnicama nije ispravna.

Stojići međutim pojašnjavaju da ovu robu do isteka roka trajanja dijeli i nekoliko mjeseci, a ne par dana kako narod misli. Takođe, za svaki artikl dobijaju potvrdu o kvalitetu i ispravnosti i, kako ističu, garantuju za njega do posljednjeg dana.

Kao i sve trgovine, i oni su posljednjih mjesec dana prilagodili rad kako bi kupce i radnike zaštitili od zaraze virusom korona.

– S obzirom na ovu vanrednu situaciju koja nas je sve zadesila snabdevenost radnje je dobra, robe ima dovoljno i dobavljači nam je svakodnevno isporučuju. Pridržavamo se svih mera donesenih od strane Štaba za vanredne situacije tako da radimo do 18 časova, a u radnju puštamo maksimalno po dva kupca i naravno obezbedili smo rastojanje od jednog metra uz pojačanu dezinfekciju. Dok zaposleni svi rade u maskama i rukavicama- napominju Marinka i Ranko.

Građani koje smo zatekli u njihovoj radnji, pričaju da su prvi put došli iz čiste radoznalosti, ali da su sada redovni kupci ovih proizvoda.