Banjaluka

Banke ne daju kredit „Akvani“: Neizvjesna budućnost gradskog gubitaša (FOTO)

„Akvana“ ide ka neizvjesnoj budućnosti, a u prilog tome ide činjenica da nijedna banka nije bila spremna ovom preduzeću dati kredit, koji je trebao pokriti dio dugovanja.

Banke ne daju kredit „Akvani“: Neizvjesna budućnost gradskog gubitaša (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naime, Skupština grada Banjaluka je u prethodnom sazivu dala saglasnost kojim je Grad trebao biti garant polovine kredita od 3,2 miliona KM, dok je za ostatak trebao garantovati Garantni fond RS. Tim novcem je, prema ranijim procjenama, trebalo biti pokriveno  85 odsto dugovanja „Akvane“.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je potvrdio da se odustaje od tog plana.

– Prema toj odluci i garanciji koja je ranije data, prethodna uprava „Akvane“ je lani pokušala da obezbijedi kredit, ali nijedna banka nije bila spremna da odobri kredit. Početkom godine je došlo novo rukovodstvo i oni su pokušali obezbijediti kredit, ali nisu uspjeli. Pošto je i taj pokušaj propao mi želimo da stavimo van snage raniju odluku – kazao je Stanivuković.

Dodaje da će se to pitanje naći na dnevnom redu idućeg zasjedanja Skupštine grada Banjaluka.

Dugovi

Kako bi djelimično kompenzovali nedostatak očekivanih sredstava Stanivuković kaže da je kroz nacrt rebalansa budžeta grada povećan grant za Gradski olimpijski bazen, koji posluje u okviru preduzeća “Akvana”.

– Ta stavka je ranije iznosila oko 900.000 KM, a sada je povećano na milion KM. To je učinjeno kako bi ovo preduzeće moglo da posluje – rekao je on.

Naglašava da se „Akvana“ nalazi pod velikim pritiskom.  

Pročitajte još

– Jedan od njih je i 100.000 KM duga za struju, koji je stigao na naplatu i hoće da ih bukvalno zablokiraju – rekao je Stanivuković i naglasio da ovo preduzeće trpi i „veliki pritisak zbog dugova prema dobavljačima“.

Poslovanje

Prema posljednjim informacijama, javno preduzeće “Akvana” je, zaključno sa 31. avgustom ove godine, ostvarilo prihod od 1.401.219 KM, a rashod od 1.346.925 KM, čime je ostvarena dobit od 54.294 KM. Taj pozitivni poslovni rezultat, nažalost, ne može riještiti milionske gubitke.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Povećanje prihoda i smanjenje rashoda je prioritet. Dugovi koji su nagomilani moraće se izmiriti, samo treba biti realan i razumjeti da je za to potrebno vrijeme. Nadamo se da neće dolaziti do blokada preduzeća, kao što je to bio slučaj početkom juna. “Akvana” može ostvarivati prihode, samo je potrebno razumijevanje Poreske uprave, dobavljača i nadati se da neće opet doći do zatvaranja kao posljedice pandemije – istakao je nedavno v.d. direktor „Akvane“  Velibor Vukajlović.

Pročitajte još

Ovo preduzeće je u potpunosti u vlasništvu Grada Banjaluke i od prve godine rada posluje s minusima. Iako ta situacija traje više od  12 godina, s problemima su se njegovi vlasnici ozbiljnije počeli baviti tek prije nekoliko godina.

Nagomilani problemi

Prethodna administracija je uvela pojedine promjene, a među krupnijima je da je dio prostora s kojima su raspolagali oduzet “Akvani”. “Staklenac” u parku “Petar Kočić” je dijelom izdat u zakup, a drugim upravlja Kulturni centar “Banski dvor”. Smanjivan je broj zaposlenih. Između ostalog je data i garancija za kredit, koji neće biti realizovan.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Osim toga, prethodna administracija je donosila parcijalne mjere, koje su rješavale pojedinačne probleme, kako su se pojavljivali. Rađene su analize, ali bez konačnog rešenja, koje bi omogućilo da se ovo preduzeće oporavi.

Promjenom vlasti, nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora, došlo je i do izmjene uprave u ovom preduzeću.

Vukajlović je imenovan za v.d. direktora ovog javnog preduzeća sredinom januara ove godine, a na tom mjestu je zamjenio dugogodišnjeg direktora Vedrana Mitrovića.

Mitrović je krajem decembra prošle godine, nakon sastanka s gradonačelnikom Stanivukovićem, podnio ostavku. Osim promjene rukovodstva, nova gradska administracija nije preduzela značajnije korake, koji bi obezbijedili samoodrživost ovog preduzeća.

Kao i njihovi prethodnici, nova uprava je, bar za sada, skoncentrisana na “gašenje” pojedinačnih požara, onako kako se pojavljuju.

Skupština grada

U upravi „Akvane“ su potvrdili da se priprema Izvještaj o poslovanju ovog preduzeća, koji bi trebao da se nađe pred odbornicima na jednom od idućih zasjedanja Skupštine grada Banjaluka.

U njemu će biti navedeno, između ostalog, koliki su tačno gubici ovog preduzeća. Prilikom promjene rukovodstva u januaru ove godine je rečeno da “Akvana” ima dugove od oko 10 miliona KM, od čega pet miliona KM prema dobavljačima.

Prihvati notifikacije