Politika

"Baš da vidimo" Grahovčeva o Dodikovim prijetnjama da će Šmitu zabraniti ulazak u Srpsku (VIDEO)

Javljam se dobrovoljno da ispratimo Kristijana Šmita kući, ako mi to možemo, baš da vidimo hoće li mu biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku.

zaga grahovac poslanik u skupštini republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručila je ovo poslanica liste „Za pravdu i red“, Zaga Grahovac komentarišući najnoviju prijetnju predsjednika Srpske, Milorada Dodika da će zabraniti ulazak u Srpsku Šmitu, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika u BiH.

Grahovčeva podsjeća da je Dodik na kraju svoje izjave o protjerivanju Šmita, ako dođe u Republiku Srpsku, rekao „aj’ neka proba, pa ćemo vidjeti“.

– Pa evo i ja kažem sad „aj’ neka proba, pa ćemo vidjeti“. Čisto sumnjam da će se to dogodi kao što se ni ostale stvari nisu dogodile, a koje služe samo kao neka vrsta zabave za građanstvo, da mi to nešto iščekujemo i na kraju nema ništa od toga – rekla je Grahovčeva u podkastu Buke.

Ona je istakla da vlast stalno optužuje opoziciju da prizivaju i priznaju Kristijana Šmita. Grahovčeva kaže da se dobrovoljno prijavljuje za delegaciju koja će ga ispratiti kući.

– Evo, ja ću biti u delegaciji koja će ga ispratiti na avion. Javljam se dobrovoljno. Ako mi to možemo. Možemo li mi to? Naravno da ne možemo. Možemo li mi reći Šmitu „nema više mjesta za tebe ovdje, ideš sada svojoj kući“. Mi to ne možemo uraditi, to je jasno – rekla je Grahovčeva.

Govoreći o prekršenim zaključcima parlamenta Srpske zbog kojih je opozicija tražila posebnu sjednicu NSRS, Grahovčeva je podsjetila da je jedan od zaključaka NSRS bio da se ni jedan od „evropskih zakona“ ne usvaja dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ona ističe da zakon o Ustavnom sudu BiH još nije usvojen, ali da su u međuvremenu u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojeni neki drugi zakoni, što predstavlja kršenje zaključaka NSRS.

– Zaključak NSRS je bio da se ni jedan od „evropskih zakona“ ne usvaja dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH. To se nije dogodilo. Sve drugo su varijacije na temu – zaključila je Grahovčeva.

Dodala je da Milorad Dodik vrlo dobro zna gdje su granice, koje se granice ne smiju preći i da on ne prelazi one koje se ne smiju preći.

Grahovčeva kaže da se jedna kriza zamjenjuje drugom krizom, pri čemu se ona prethodno zaboravlja.

– Sve se tako brzo dešava, kao na traci, da mi nemamo vremena ni da ispratimo šta je bilo sa onim prethodnim – istakla je Grahovčeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije