Sudbine

"BEBA NAPREDUJE, A U NAŠ STAN NE MOGU DA UĐEM" Potresna ispovijest supruga tragično preminule Bobane (30)

Vidjela je lice svoje tek rođene, željene bebe. Uspjela je da se dva-tri puta, javi Miroslavu, svojoj prvoj i jedinoj ljubavi. Razgovori kratki... Pitala je za njihovog malenog sina.

"BEBA NAPREDUJE, A U NAŠ STAN NE MOGU DA UĐEM" Potresna ispovijest supruga tragično preminule Bobane (30)
FOTO: BOBANA.VELICKOVIC/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Suprugu poručila: Volim te najviše na svijetu. Onda je telefon zaćutao. Onda je nastala agonija koja traje i kojoj se ne nazire kraj.

Bobana Momčilović Veličković (30) šampionka Evrope u streljaštvu, izgubila je u teškoj borbi život koji je voljela, onako kako ga mladi vole. A, ona i više od toga. Radovala se što na svijet donosi dar njene i Miroslavljeve ljubavi. I donijela je, a umrla 20 dana poslije porođaja.

Njihov sin Vukašin sada ima tri mjeseca i 24 dana. U njemu, njegovom licu, tata vidi njihovu Bobanu od koje ih je odvojio, moguće je, nečiji nemar. Propust? Nestručnost? Ili, potreba da neko sopstvenu karijeru okiti perom: Imao sam povjerenje evropske šampionke? Da li je ponešto od svega ovoga koštalo života Bobanu Momčilović Veličković, utvrdiće nadležna struka. U to, njen suprug ne sumnja.

– Očekujemo još nalaze složene obdukcije Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta poslije kojih će se nadležni tužilac opredeliti da li će nastaviti istragu. I, kako mi je advokat nagovijestio, ovi rezultati bi mogli da stignu možda i do kraja mjeseca – kaže Miroslav Momčilović za Novosti.

Vraćamo sjećanje

Bobana Momčilović Veličković, carskim rezom se porodila u Zdravstvenom centru u Zaječaru 1. juna. Trudnoću je pratio i porođaj obavio dr Zoran Roško, koji je bio u toku da je trudnoća ove mlade žene rizična. Bila je dijabetičar. Istog dana, uveče, njeno stanje se, poslije porođaja, iskomplikovalo. Imala je povišen pritisak, a ujutro su od njenog supruga zatražili da hitno dostavi magnezijum, jer ga u porodilištu nisu imali. Kada je stigao, utješili su ga: magnezijum smo nabavili, ali je Bobana u “eklampsiji”, stanje koje može da bude fatalno, pogotovo za porodilje rizične trudnoće. Miroslav je, odmah, tražio da Bobanu hitno prevezu u Beograd, ga je dr Zoran Roško sve vrijeme ubjeđivao da je “sve u redu”.

FOTO ARMANDO BABANI/EPA
FOTO ARMANDO BABANI/EPA

Bobanin suprug, ipak, nije se pomirio sa ovim objašnenjem, grčevito se borio da se snađe u čitavoj toj muci i pomogne da njegova ljubav, njegov život i majka njihovog tek rođenog sina, pobijedi i ovog puta, kao na brojnim strelištima širom svijeta. Uspio je da obezbijedi helikopter da je prevezu do referentne ustanove u Beograd. Ništa nije mogao on, prije toga, na svoju ruku. Ljekar kome je Bobana vjerovala i koji ju je porodio bio je siguran: nema mjesta za brigu, ubrzo skidamo konce i ona će s bebom kući. Bobana je ipak transportovana u Beograd, poslije pet dugih, predugih i kobnih dana. Primljena je na neurologiju KBC Srbije. Nadljudska borba ljekara nije urodila plodom. Kasno je stigla.

“Sve je tako svježe i boli”

– Nama je sada najpotrebniji mir. Toliko nam je potreban da nema snage da se interesujem šta su dosad uradili nadležni u državi koji su Bobaninu smrt istraživali – govori Miroslav Momčilović.

Užasno je teško ovom mladom čovjeku da govori kroz šta prolazi od dana kada je, u najljepšim trenucima, njegova Bobana istrgnuta iz života. Njegova velika ljubav. I divno ljudsko biće, veliko a skormno u svemu.

Svako pitanje koje bi otvorili priču, otkinulo djelić one koju on nosi u sebi, brani je i čuva, zasjeklo bi ga i iznova poljuljalo.

– Sve je tako svježe i sve boli. Pomislio sam da će vrijeme, malčice, da poliječi ovo što smo doživjeli. I, pristao sam da razgovaramo. A, sada vidim da sam još slab i da na to nisam spreman. Mislim da se mozak sam opire i slikama i uspomenama na koje me podstičete. Opire se svemu što smo Bobana i ja živeli i proživjeli. Ona je bila dio mene, mog života. I ovu energiju koju imam želim da usmjerim u misiju, pazeći na našeg sina. Da ga podignem – izvinjavao se ekipi Novosti.

View this post on Instagram

☀️☀️☀️

A post shared by Bobana Momcilovic Velickovic (@bobana.velickovic) on

Učini nam se na trenutak da su samo bol i nemjerljiva patnja – neizrečeni odgovori. Da smo pred čovjekom koji trpi ogromiu nepravdu, čak i od samog Boga, koji je banuo u malu porodicu. Pokidao joj snove i planove.

– Naša beba lijepo napreduje. Mi smo kod moje majke. U Bobabin i moj stan gotovo ne ulazim, ne mogu. Sve je još tako svježe. Možda za godinu.. Ili, koju godinu. Možda ću tada biti jači.

Pročitajte još

Miroslav Momčilović podnio je krivičnu prjavu nadležnom tužiocu za izvršenje krivičnog djela uslijed kojeg je negova supruga izgubila život. Kako bi se utvrdila istina o uzroku njene smrti.

– Da znate: ja Bobanu ne mogu da vratim.. Ali želim da na ovaj način spriječim da se to što sam ja, što smo mi svi mi doživjeli, niko više ne doživi. Da više niko ne doživi takvu bol.

Prijatelj, dok sam živa

Bobanina prijateljica i trener Jasna Šekarić, Momčilovićima je jedan od oslonaca i podrške. Bobanu zna od djetinjstva, bila je sa njom u reprezentaciji, postale su prijateljice, a tako su i Miroslava upoznale.

– Bobanina i njegova ljubav je bila posebna, nesvakidašnja. Nažalost, desilo se to što se desilo. Njenim nenadanim odlaskom, ja ću biti prijatelj njene porodice dok sam živa – kaže Jasna, prenosi Žena Blic.