Hronika

BEBU BACILA U KONTEJNER Sud usvojio žalbu, MAJCI USLOVNA KAZNA za pokušaj čedomorstva

Kantonalni sud u Sarajevu, nakon žalbenog postupka, izrekao je uslovnu kaznu Berini Džindo koja je u novogodišnjoj noći sa 2017. na 2018. godinu, ostavila svoju tek rođenu bebu u kontejneru u ulici Koševo, potvrdio je njen branilac sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

BEBU BACILA U KONTEJNER Sud usvojio žalbu, MAJCI USLOVNA KAZNA za pokušaj čedomorstva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kantonalni sud je usvojio moju žalbu na presudu Opštinskog suda Sarajevo te je preinačio presudu u odluci o kazni. Umjesto zatvorske kazne, optuženoj je izrečena uslovna kazna – kazao je Mehmedbašić.

Prvostepenom presudom Berina Džindo je osuđena na dvije i po godine zatvora za pokušaj čedomorstva. Kantonalni sud Sarajevo joj je sada izrekao godinu zatvora pod uslovom da za dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Pročitajte još

Prema navodima iz optužnice, Džindo je bacila svoju djevojčicu u smeće iako je znala da može umrijeti usljed hladnoće, kao i da služba “Rad” može isprazniti kontejnere, prenosi Avaz.

Policajci spasili bebu

Jedan se građanin uplašio čuvši u novogodišnjoj noći neobične zvuke koji su dopirali iz kontejnera. Pozvao je policiju, koja se za manje od minutu našla na mjestu događaja, te spasila bebu.

Beba je nakon zbrinjavanja u bolnici prebačena u hraniteljsku porodicu. Džindo je otkrivena zahvaljujući patronažnoj sestri u Vogošći. Majka bebe ima još troje djece.