Politika

Bećirović prozvao Vučića, a odgovorila mu Cvijanovićeva „Licemjerno držati slovo o civilizacijskim vrijednostima iz grada iz kojeg je protjerano 150.000 Srba“

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je bošnjačkom članu Predsjedništva Denisu Bećiroviću da je licemjerno držati slovo o civilizacijskim vrijednostima iz grada iz kojeg je protjerano 150.000 Srba i da je njegova srbofobija ispod svih civilizacijskih vrijednosti.

željko komšić i  denis bećirović
FOTO: CEMAL YURTTAŞ/ANADOLIJA

Cvijanovićeva je istakla da je Bećirovićeva srbofobija ispod svih civilizacijskih vrijednosti, a ne, kako on to podmeće, izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

-Bećirovića očigledno boli istina, pa bi i predsjedniku Srbije i zvaničnicima Republike Srpske, a vjerujem i svim Srbima najradije stavio traku preko usta i uskratio pravo da govore, a i da misle – rekla je Cvijanovićeva za RTRS, reagujući na Bećirovićevu izjavu da u regionu i danas postoje oni koji ne čuvaju istinu, već šire obmane i laži, te da je jedan od takvih predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona je navela da su u istom tom Sarajevu devedesetih godina prošlog vijeka ukinuti čak i nazivi mnogih ulica koje su nosile imena narodnih heroja i zaslužnih antifašista, i to samo zato što su bili Srbi.

-Istovremeno, ulice su nazivane po ozloglašenim nacističkim saradnicima, antisemitima i Hitlerovim simpatizerima, po kojima i danas nose ime. Umjesto da 6. aprila govori o ovakvim anticivilizacijskim tekovinama u sopstvenom dvorištu, Bećirović napada predsjednika Srbije, u nadi da će tako narasti u očima bošnjačke javnosti – navela je Cvijanovićeva.

Denis Bećirović je, povodom Dana grada Sarajeva, poručio je da se Aleksandar Vučić „spušta se na nivo ispod civilizacijskih vrijednosti kada ponovo negira počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici“.

-Ne bi trebao to da radi. Pozivam ga da prihvati presude sudova UN. To je jako važno za budućnost cijele regije. Ne može niti jedna rezolucija UN imati veću snagu od pravosnažnih presuda sudova UN – rekao je Bećirović, piše Klix.

Pročitajte još

Član Predsjedništva BiH je zatim uputio poziv i poruku Vučiću.

-Ako već želi da bilo šta kaže o Srebrenici, o počinjenom genocidu u Srebrenici, pozivam ga da prvo dostavi 16 zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane SR Jugoslavije kako bi domaća i svjetska javnost saznala punu istinu. I da prestanu kriti istinu – rekao je on.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu