Politika

Lagumdžija napao ruskog ambasadora, pa optužio vlasti u Srpskoj "Koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH"

Zabrinjavajuće je što se Savjet bezbjednosti instrumentalizuje kao javna pozornica na štetu BiH; to nema veze sa zabrinutošću za situaciju u BiH, rekao je stalni ambasador BiH pri misiji UN u Njujorku Zlatko Lagumdžija.

Zlatko Lagumdžija
FOTO: UNITED NATIONS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Posebno se osvrnuo na govor ruskog ambasadora na temu stanja u Bosni i Hercegovini.

– Ako bilo ko podiže tenzije, to ste vi. Ne postoji zajednička država BiH, nego država BiH. Jedna entitet je Republika Srpska. Vi ste zloupotrijebili poslovnik Savjeta i degradirali instituciju Predsjedništva BiH. BiH se sastoji od dva entiteta, FBiH i RS, a nadležnosti entiteta nisu odraz državnosti nego dodijeljene funkcije entitetima – rekao je Lagumdžija.

Smatra da se radi o direktnom napadu na političku nezavisnost BiH.

– Što se tiče administrativnog teritorijalnog suvereniteta BiH, pismo koje je ovdje predstavljeno krši Dejtonski mirovni sporazum. Samo da navedem neke od institucija koje su uspostavljene u protekle dvije decenije: OS BiH, Sud BiH, sistem indirektnog oporezivanja, Tužilaštvo… Takođe, države članice koje se obraćaju Savjetu bezbjednosti su uvijek države, a ne administrativne jedinice države. Ovo je direktni napad na političku nezavisnost BiH. Samo BiH ima međunarodno-pravni subjektivitet, a inostrana politika nije u nadležnosti entiteta – rekao je on.

Pročitajte još

Optužio je vlasti Republike Srpske da podrivaju ustavno-pravni poredak, ograničavaju slobodu okupljanja i podižu tenzije.

– Vladajuća koalicija je počela da provodi korake za potencijalno buduće otcjepljenje Republike Srpske. Koriste se iste metode koje je koristio Radovan Karadžić. Sada vlasti u Srpskoj koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH i oni su prijetnja za mir u BiH – naveo je Lagumdžija.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu