Društvo

BESPLATAN TEST PO POVRATKU S LJETOVANJA Građani koji odu u samoizolaciju dobiće 65 ODSTO PLATE

Svi građani Srbije koji se trenutno nalaze na ljetovanju u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH ili drugim zemljama u kojima je "eksplodirala" korona, od petka u 18 časova biće u obavezi da se u roku od 24 sata nakon ulaska u zemlju jave u lokalnu kovid ambulantu.

BESPLATAN TEST PO POVRATKU S LJETOVANJA Građani koji odu u samoizolaciju dobiće 65 ODSTO PLATE
FOTO: KOCA SULEJMANOVIC

Da li će se nad njima vršiti konkretan nadzor zavisiće od mišljenja ljekara na terenu. Ako osoba bude imala tegobe, uradiće joj se detaljne analize.

– Snimak pluća, krvna slika, testiranje i šalje se u samoizolaciju kod kuće, ako nema potrebe da bude smješten u bolnicu. Preporuka je da bude 10 dana samoizolacija, međutim, ako taj pacijent uprkos tegobama dobije negativan rezultat, nema potrebe da ostaje u samoizolaciji – objasnio je za Telegraf dr Branislav Tiodorović.

Troškove testiranja pacijenata koji imaju tegobe, bez obzira na to što su uprkos apelima bili na ljetovanju u zemljama u kojima se korona širi, snosiće država, kao i do sada. Međutim, takav pacijent ne može da računa da će imati punu platu tokom samoizolacije, kao što je bilo tokom vanrednog stanja.

S obzirom na to da je putovao na sopstveni rizik, sada će imati koliko inače sleduje tokom bolovanja, odnosno 65 odsto zarade.

– Od ljekara će dobiti dijagnozu, i po toj osnovi otvara bolovanje, tokom kojem mu sleduje 65 odsto – kaže prof. dr Tiodorović, prenosi Blic.