Društvo

Besplatni udžbenici za osnovce i naredne školske godine: U budžetu Srpske obezbijeđeno 5,7 miliona KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2023/2024. godinu.

Besplatni udžbenici za osnovce i naredne školske godine: U budžetu Srpske obezbijeđeno 5,7 miliona KM
FOTO: SRPSKAINFO

Ministarstvo prosvjete i kulture od školske 2007/2008. godine u kontinuitetu obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve veći broj učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj.

U skladu sa važećim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i mjerama definisanim Populacionom politikom Republike Srpske, za narednu školsku 2023/2024. godinu biće obezbijeđeni udžbenici za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, za sve učenike osnovnih škola koji su pobjednici republičkog takmičenja u školskoj 2022/2023. godini (odnosi se i na učenike muzičkih škola), i za učenike od petog do devetog razreda koji su treće i naredno dijete po redu rođenja u porodici sa troje i više djece.

Pročitajte još

Takođe, na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske donesena je odluka o povećanju obuhvata djece koja ostvaruju pravo na besplatne udžbenike od petog do devetog razreda, a u skladu sa njom biće obezbijeđeni besplatni udžbenici i za korisnike prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica i kao i za djecu korisnike prava na ličnu invalidninu u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Za besplatne udžbenike u narednoj školskoj godini iz budžeta Republike Srpske biće izdvojeno  5,7 miliona КM.

Pored udžbenika koje obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture za navedene kategorije učenika, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbijediće besplatne udžbenike za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece i to za učenike od petog do devetog razreda.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture da potpišu Protokol o saradnji s ciljem definisanja obaveza po pitanju obezbjeđivanja  besplatnih udžbenika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije