Banjaluka

Besplatnih sportskih sekcija u školama neće biti do daljnjeg

Banjalučki osnovci drugu godinu zaredom neće imati priliku da u sklopu školske godine učestvuju u sportskim sekcijama, koje finansira Grad Banjaluka.

Besplatnih sportskih sekcija u školama neće biti do daljnjeg
FOTO: GRAD BANJALUKA

Ta odluka Grada nema veze s trenutnom blokadom gradskih finansija, koja je nastala neusvajanjem budžeta grada već s aktuelnom epidemiološkom situacijom. Lani je ova aktivnost otkazana zbog pojave virusa korona, a ove godine nije ni počinjala.

Posljednje informacije govore da su školske sportske sekcije ove godine „otkazane do daljnjeg“, što je precizirano u  Programu razvoja sporta grada Banjaluka sa prioritetnim oblastima finansiranja za 2021. godinu.

U ovom dokumentu je navedeno da nisu popustile epidemiološke mjere kada je u pitanju održavanje nastave, koja uključuje i časove „fizičkog vaspitanja u fiskulturnim salama osnovnih škola Banjaluke“.

Pročitajte još

– Samim tim nije moguće organizovati dodatne sportske sekcije i nastavak projekta u drugom polugodištu školske 2020/21. godine – objašnjeno je u dokumentu.

Kada je u pitanju budućnost, navedeno je da ukoliko epidemiološke mjere dozvole, ovaj projekat je neophodno nastaviti u školskoj 2021/22. godini u potpunosti, na isti način kako je organizovano prethodnih godina.

– U svrhu realizacije projekta neophodno je obezbijediti sredstva za naknade te pripadajuće poreze i doprinose za izabrane profesore fizičkog vaspitanja i sporta, koji će se izabrati putem javnog poziva – navedeno je u ovom programu uz napomenu da je za te namjene potrebno 60.000 KM.

Odrastanje

Projekat pod nazivom „Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije“ ima za cilj da se sport učini dostupnim što većem broju djece, prije svega zbog redovne fizičke aktivnosti, koja pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

– Najveći značaj se ogleda kod one djece koja nisu fizički aktivna, niti su članovi neke sportske organizacije, a pod okriljem svoje škole imaju besplatnu „doziranu“ fizičku aktivnost za njihov uzrast i pod nadzorom profesora fizičkog vaspitanja i sporta – navedeno je u Programu razvoja sporta.