Biznis

BEZ HEMIJE Napravite domaći sprej za čišćenje, ekonomično i ekološki prihvatljivo

Knjiga "Jednostavnost kod kuće" autorica Fog Linen Vork, Jumiko Sekine i Dženi Vapner govori o načinima čišćenja kuće, ali i otkriva recepti za svakodnevnu upotrebu.

BEZ HEMIJE Napravite domaći sprej za čišćenje, ekonomično i ekološki prihvatljivo
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Čišćenje s domaćim sredstvom izrađenim od kore citrusa, upravo je ono što vam treba u 2021. godini, prenosi Klix.

Nedavno su autorice zaključile da svoje čišćenje žele učiniti ekološki prihvatljivijim korištenjem prirodnih sredstava za čišćenje, poput kora narandži, jabuka i drugog voća, umjesto sintetičkih deterdženata. Narandžine kore imaju uljni limonen, a kore jabuke jabučnu kiselinu, koje prodiru kroz masnoće i održavaju drvene površine. Ova prirodna sredstva za čišćenje mirišu svježe i sigurna su za djecu i kućne ljubimce.

Kako napraviti sprej za čišćenje od narandžine kore

Za domaće sredstvo za čišćenje kombinujte koru jedne narandže i 1 šoljicu vode. Pustite da kuha 15 minuta. Kad se ohladi, prebacite ga u čistu bočicu sa raspršivačem. Koristite sprej za čišćenje u kuhinji i za drvene površine.

Čišćenje korom od jabuke

Kod kora od jabuka postupak je još lakši. Velikim komadom svježe kore od jabuka obrišite unutrašnjost sudopera ili pločica. U prljave ili zamrljane aluminijumske posude možete dodati i kore od jabuka, zajedno s malo vode. Samo prokuhajte ovu smjesu oko 15 minuta.

Prihvati notifikacije