Magazin

Olakšajte sebi čišćenje kuće: Napravite prirodni sprej za uklanjanje prašine

Malo je stvari koje frustriraju više od temeljnog čišćenja cijele kuće, jer ćete već sljedeće jutro otkriti da se na površinama koje ste tek prošli s krpom opet skupila prašina. To je neizbježan dio života, ali postoje rješenja uz pomoć kojih možete usporiti njeno nakupljanje.

Žena čisti
FOTO: KRUNA VD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Jedan od učinkovitih načina čišćenja je sprej koji možete pripremiti kod kuće, kojim ćete poprskati površine u stanu i uvjeriti se da usporavaju nakupljanje prašine bolje od kupovnih rješenja za čišćenje.

Najbolje je to što većinu potrebnih namirnica i stvari sigurno imate kod kuće.

Evo što vam treba: bočica s raspršivačem, destilovano alkoholno sirće, voda, ekstra djevičansko maslinovo ulje i eterična ulja, odnosno miris po izboru.

Prašina je kombinacija mrtvih ćelija kože, grinja, bakterija, dlaka kućnih ljubimaca i drugih sitnih ostataka. Važno je da je držimo pod kontrolom da bismo očuvali zdravo okruženje i prijatan miris u stanu.

Kako ćete napraviti domaći sprej protiv nakupljanja prašine?

U bocu s raspršivačem ulijte 1/2 šoljice sirćeta, 2 šoljice tople vode i ¼ šoljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Mućkajte dok se sastojci ne sjedine.

Pročitajte još

Potom nakapajte nekoliko kapi željenih eteričnih ulja u bočicu s raspršivačem. Možete da koristite osvježavajuće mirise, poput limuna ili lavande, ali možete i da preskočite ovaj korak ako ne volite intenzivne mirise.

Prije upotrebe spreja za prašinu, obrišite površinu suvom krpom od mikrovlakana, kako biste uklonili prašinu. Zatim raspršite sprej po površinama i obrišite suvom krpom od mikrovlakana. To će pomoći da se prašina na prebrisanim površinama manje taloži.

Sprej čuvajte u dobro zatvorenoj bočici s raspršivačem, na suvom i hladnom mjestu, dalje od sunčeve svjetlosti. Budući da se za kućni sprej protiv prašine obično koristi voda i nema nikakvih konzervansa, najbolje je da ga baciti nakon mjesec dana, ukoliko ga ne iskoristite. Inače možete da ga koristite na bilo kojoj površini, ali izbjegavajte tkanine, prenosi Marte Stjuart.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije