Društvo

BEZ IJEDNOG SLUČAJA KORONE Ministar Šeranić odao priznanje zaposlenima u Gerontološkom centru

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić odao je priznanje zaposlenima u JU Gerontološki centar u Banjaluci, najvećoj ustanovi za smeštaj starijih ljudi u Srpskoj, u kojoj nije zabilježen nijedan slučaj korona virusa.

BEZ IJEDNOG SLUČAJA KORONE Ministar Šeranić odao priznanje zaposlenima u Gerontološkom centru
FOTO: VLADA RS

Ministar Alen Šeranić i pomoćnik ministra u Resoru za socijalnu, porodičnu i dječju zaštitu Vladimir Makarić posjetili su danas ovu ustanovu socijalne zaštite, gdje su se sastali sa rukovodstvom i korisnicima i razgovarali o mjerama koje su sprovdene i koje su još na snazi u cilju zaštite zdravlja korisnika od širenja virusa korona.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Šeranić izrazio je zadovoljstvo sprovedenim mjerama i dosadašnjim aktivnostima u okviru ove ustanove zahvaljujući kojima su korisnici sačuvani od virusa.

Riječ je o vrlo rizičnoj populaciji unutar kolektivnog smještaja, najvećeg takve vrste u Republici Srpskoj, pa se i prije pojave virusa korona, u februaru, počelo sa primjenom mjera dezinfekcije i izolacije. Ovakve ustanove su primjer da disciplina osoblja i dosljedna primjena preporuka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske jesu najbolja odbrana u uslovima epidemije – naglasio je Šeranić.

Ministar je podsjetio da je u ovoj ustanovi sproveden epidemiološki nadzor Instituta za javno zdarvstvo i Doma zdravlja Banjaluka, testirani su svi radnici u ovoj ustanovi i da svi su bili negativni na novi virus korona. Takođe, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i donatori pružili su podršku ustanovama socijalne zaštite u vidu dezinfekcionih, higijenskih i zaštitnih sredstava. Na sastanku sa rukovodstvom razgovarano je o postepenom povratku u redovan sistem rada ove ustanove.