Društvo

BEZ ŽENA NEMA NI BUDUĆNOSTI Kakva su rješenja predložili učesnici "SI foruma"

Radnice kriju trudnoću, trpe seksualno uznemiravanje i mobing, rade danonoćno za minimalac i sve to da bi sačuvale radno mjesto. Ako se pobune, suočavaju se sa dugogodišnjim, često i ponižavajućim sudskim postupcima.

BEZ ŽENA NEMA NI BUDUĆNOSTI Kakva su rješenja predložili učesnici "SI foruma"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ove primjere je, pozivajući se na nedavno provedeno regionalno istraživanje o diskriminaciji žena u obasti rada i zapošljavanja, istakla Dragana Dardić, izvršna direktorka Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, na osmomartovskoj debati “SI foruma”, održanoj danas u Banjaluci.

Na debati na temu “Život žene radnice u Republici Srpskoj”, učestvovale su i  Mira Vasić, pomoćnica ministra rada RS, Jelena Trivić, narodna poslanica PDP, Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS i predsjednica Aktiva žena SNSD, Dragana Kokot, predstavnica Privredne komore RS.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Svoj doprinos su dali i Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, obuće i kože RS, Boris Tolimir, direktor banjalučke tekstilne firme “Exclusive Lingerie”, te predstavnici nevladinog sektora i novinari.

Debati se priključila i Banjalučanka koja je tek u 63. godini dobila posao kod privatnog poslodavca, a do sada je radila na crno, što nam još jedom pokazuje kakav je položaj mnogih radnika u Srpskoj.

Tanja Topić, predstavnica Fondacije “Fridrih Ebert” u BiH naglasila je da je ovo bila sjajna prilika da se otvori jedna vrsta dijaloga sa predstavnicima iz različitih organizacija i institucija koje se bave ovom tematikom.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Postavili smo i identifikovali niz problema koji su vezani za položaj žena i radnica u BiH, sa osvrtom posebno na prostor Srpske. Nravno da se u ovom kratkom vremenu ne mogu ponuditi rješenja, ali je dobro što se izašlo sa nekoliko ideja na koji način popraviti položaj radnica na ovom prostoru – rekal je Topićeva.

Ona je dodala da je osnovna poruka foruma  da se ovakvi dijalozi moraju nastaviti.

-Vrlo je dobro voditi razgovore među neistomišljenicima, ljudima koji dolaze sa različitih strana “fronta”, kako kako bi se iskristalisala barem neka vizija koja bi mogla doprinijeti poboljšanju položaja žena radnica – zaključila je Topićeva, nakon okončanja debate.

Na “SI forumu” je, između ostalog, istaknuto da zaštita prava žena radnica od vitalnog interesa za opstanak RS i BiH. Ukoliko žene ne budu imale priliku da dostojanstvenim radom zarade dovoljno za dostojanstven život svojim porodicama, one će ono što ne mogu dobiti u svojoj zemlji potražiti u inostranstvu, a to bi značilo i definitivan demografski krah, istakli su učesnici debate.

Pročitajte još

Da bi se ovakav scenirio izbjegao, zaključili su učesnici prvog “SI foruma”, treba više promovisati prilike za žensko preduzetništvo i podsticaje ženama potencijalnim preduzetnicama i ženama na selu. Potrebno je i boriti se za jačanje nadzorne uloge institucija nadležnih za provođenje zakona, te edukovati djecu i mlade i o pravima i preduzetničkim vještinama. Istovremeno, edukacija je potrebna i nosiocima pravosudnih funkcija, inspektorima i drugim službenicima koji rade na provođenju zakona.

Kada su u pitanju mediji, potrebno je ne skrivajući loše prakse, isticati i više pozitivnih primjera i društveno odgovornih kompanija, kako bi se pokazalo da su rješenja moguća.

Debatu su povodom Osmog marta, međunarodnog praznika koji je pre 111 godina utemljen kao simbol borbe žene za ravnopravnost, organizovale redakcije Srpskainfo i EuroBlic, u partnerstvu sa Fondacijom “Fridrih Ebert” u BiH.

Osmomartovska rasprava je prva u nizu debata o značajnim društvenim temama koje će biti organizovane u sklopu “SI foruma”. “SI forum” je platforma portala Srpskainfo za odgovornu javnu raspravu o najbitnijim problemima, koji se najčešće prećutkuju.

I ubuduće će “SI forum” debate biti organizovane uoči značajnih međunarodnih datuma, a sljedeća će biti upriličena početkom aprila, povodom Svjetskog dana zdravlja. Tema ove debate će biti javno zdravlje i izazovi pred kojima se nalazi zdravstveni sistem u RS.

(Milkica Milojević, Nataša Telebak)

Prihvati notifikacije