Svijet

“BEZBJEDNOST TU POČINJE” Njemačka najavila pooštrene kontrole na svim granicama

Nakon što je donesena odluka o produženju kontrole na njemačko-austrijskoj granici, Njemačka je najavila pooštrene kontrole i na ostalim granicama, saopštio je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer.

“BEZBJEDNOST TU POČINJE” Njemačka najavila pooštrene kontrole na svim granicama
Foto: Wikipedia/Wikipedia

Bezbjednost počinje na našim granicama. Zato sam, pored produženja kontrola na njemačko-austrijskoj granici, naložio intenziviranje tzv. pokretnih kontrola i na ostalim granicama. Mi sve naše granice držimo na oku – napisao je Zihofer na Tviteru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objasnilo da je riječ o mjerama “uspješnije borbe protiv sekundarne migracije u Evropi”, dodajući da se misli na izbeglice koje iz ostalih zemalja Evropske unije pokušavaju da uđu u Njemačku.

Portparol ministarstva je na Tviteru naveo da se “još bilježi visok broj ilegalnih pokušaja prelazaka granica”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je samo u prvih osam mjeseci ove godine na njemačko-austrijskoj granici zabilježeno 6.700 ilegalnih pokušaja prelazaka granice.

Od toga 3.700 osoba je vraćeno u zemlje EU iz kojih su krenule prema Njemačkoj.

Pokretne kontrole, koje se u Njemačkoj nazivaju i “skrivene kontrole”, su mobilne kontrole granica koje se obavljaju i do 30 kilometara unutar državne teritorije.

Tako je pograničnoj policiji omogućena kontrola sumnjivih osoba i nakon ulaska u Njemačku. Zemlje članice Šengenskog prostora smiju u vanrednim situacijama, za period od po šest mjeseci, da uvedu kontrolu svojih granica.

Njemačka je kontrolu granice prema Austriji uvela u septembru 2015. u jeku izbjegličkog talasa preko tzv. balkanske rute.