Banjaluka

"Biće dostupan raznovrstan sadržaj za posjetioce" Banjsko-rekreativni centar u Srpskim toplicama uskoro OTVARA VRATA GOSTIMA

Banjaluka bi uskoro trebalo da obogati svoju turističku ponudu obnovljenim Banjsko-rekreativnim centrom u Srpskim toplicama, čije se otvaranje očekuje sa velikim nestrpljenjem među sugrađanima, ali i svima koji žele da uživaju u blagodatima termomineralnih voda.

"Biće dostupan raznovrstan sadržaj za posjetioce" Banjsko-rekreativni centar u Srpskim toplicama uskoro OTVARA VRATA GOSTIMA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Na mjestu nekadašnjeg bazena “Šeher” posjetiocima će osim bazena biti na raspolaganju slana soba, sauna, tursko kupatilo i mnoštvo drugih sadržaja.

Iz Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović”, koji gradi ovu velelepnu banju, rekli su da je u toku tehnički pregled objekta i infrastrukture, te sprovođenje postupka javne nabavke enterijerskog opremanja i namještanja.

Nakon pribavljanja dokumentacije i opremanja namještajem, objekat će biti pušten u rad – istakli su iz “Zotovića”.Objekat je namijenjen svim korisnicima zdravstveno-rekreativnih usluga, pružajući mogućnost liječenja uz ljekarsku uputnicu, ali i opciju za odmor i rekreaciju za one koji žele da plate uslugu.

Pročitajte još

Cjenovnik će biti formiran prije puštanja u rad – istakli su iz “Zotovića”, a kako su ranije naveli, biće usklađen sa cjenovnicima drugih zdravstvenih ustanova u regiji koje pružaju visok kvalitet.

Prema njihovim riječima, namjena objekta je terapijska (banjska) te kombinacija terapijskog sadržaja sa segmentom rekreacije i estetike. Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korišćenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja – kazali su i dodali da su to zatvoreni i otvoreni bazen, kao i mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes bazen, masaže, saune, slana soba, tursko kupatilo, fitnes, teretana i slično.

Beograđanka Borka Antonijević, koja je posjetila rodbinu u Banjaluci, kaže da je raduje vijest da će uskoro biti otvorena banja u Srpskim toplicama, jer bi tu željela da provede svoj godišnji odmor. Svakog ljeta posjećujem neku od banja i kući se vraćam preporođena. Sigurna sam da će ovaj banjsko-rekreativni centar postati nova destinacija za sve koji brinu o svom zdravlju i žele da osjete čari termomineralnih voda – rekla je Antonijevićeva.

Projekat rekonstrukcije stare banje ima za cilj da stvori kompleks koji će zadovoljiti sve potrebe savremenog čovjeka za rekreacijom i očuvanjem zdravlja, kao i za liječenjem i oporavkom.Korišćenje vode banje u nekadašnjem Šeheru ima dugu tradiciju koja seže od vremena starih Rimljana, što naglašava veliki potencijal ovog područja za zdravstveni turizam i promociju zdravlja..

Ovo banjalučko naselje predstavlja najstariju gradsku četvrt, poznatu po izvorištima termomineralne vode i kao stanište endemične paprati bajkovitog imena vilina vlas.

Nacionalni spomenik– Zbog specifičnosti ambijenta nastalog korišćenjem termomineralnih voda prostor u kojem je smješten objekat banjsko-rekreativnog centra je pod zaštitom i svrstan je u nacionalne spomenike BiH. Sagledavanjem razvojnih mogućnosti ovog prostora definisan je prijedlog transformacije koji kao prvu aktivnost ima kompletnu rekonstrukciju objekta nekadašnjeg bazena – navedeno je na internet stranici Instituta “Dr Miroslav Zotović”.

Dodaju da je prilikom rekonstrukcije i revitalizacije posebna pažnja posvećena upravo očuvanju ambijentalnog konteksta i vrijednosti nacionalnog spomenika, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu