Politika

„Bićemo u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu“ Dodik najavio da će Srpska uputiti sporazum o razdruživanju sa FBiH

Predsjednik Republike Srpske Miorad Dodik izjavio je da rezolucija o Srebrenici neće donijeti ništa, nego samo promijeniti odnos Srpske prema BiH i istakao da će Srpska uputiti sporazum o razdruživanju.

„Bićemo u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu“ Dodik najavio da će Srpska uputiti sporazum o razdruživanju sa FBiH
FOTO: BORISLAV ZDRINJA/SRNA

Mi ćemo biti u organima BiH, ali ćemo samo donositi odluke u našem interesu. A, pošto tamo nema odluka u našem interesu, teško da ćemo donositi odluke, rekao je Dodik.

On je podsjetio da u okviru BiH nije bilo nikakvog dogovora o rezoluciji o Srebrenici i da je takva odluka morala da potekne od Predsjedništva BiH, ali je bošnjačka strana na tome potajno radila.

-Ne samo da su potajno radili, nego su i ilegalno glasali, jer nije bilo stava o tome, a ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija je ipak glasao – rekao je Dodik za Televiziju “Hepi”.

On je rekao da je BiH “vježbalište” za Amerikance i da je u potpunosti podijelila društvo.

-Bošnjaci misle da je to dobro, ali ne možete da živite s nekim ako stalno ponavljate da su oni genocidni. Očigledno je da je ovim glasanjem prekršeno pravilo UN, jer je riječ o pitanju kojim treba da se bavi Savjet bezbjednosti, a ne Generalna skupština – rekao je Dodik.

Pročitajte još

Komentarišući rezultat tog glasanja, on je podsjetio da su 84 zemlje bile “za” dok je 109 zemalja bilo protiv, uzdržano ili nije glasalo.

-Javnost treba da zna da se takva pitanja najčešće donose konsenzusom. U UN postoje četiri nivoa odlučivanja, tek na četvrtom tehničkom nivou je odlučivanje prostom većinom, a oni su rezoluciju stavili upravo na takvo glasanje – istakao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu