Društvo

Ako svi nivoi vlasti urade šta moraju "Do 2027. BiH mogla bi biti BEZ MINA"

Direktor Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAK) Saša Obradović smatra da bi do 2027. godine BiH mogla biti bez mina, kako je to predviđeno Strategijom protivminskog djelovanja, ukoliko bi svi nivoi vlasti u BiH uradili ono na šta su se obavezali ovom strategijom.

Ako svi nivoi vlasti urade šta moraju "Do 2027. BiH mogla bi biti BEZ MINA"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Taj zadatak možemo ispuniti ukoliko svi nivoi vlasti učine ono što su obećali Strategijom protivminskog djelovanja, a to je da se za deminiranje izdvoje domaća sredstva, rekao je Obradović novinarima tokom današnjeg obilježavanja 20 godina od formiranja BH MAK u Sarajevu.

On je ukazao da se većina sredstava za deminiranje i dalje dobija od donatorskih sredstava koji to žele da prebace na domaće institucije.

– Danas obilježavamo 20 godina od donošenja Zakona o deminiranju BiH i naravno 25 godina od ispunjavaanja Konvencije o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prevoza protivpješadijskih mina u BiH. To je veliki jubilej za ovu branšu – rekao je Obradović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je podsjetio da je u BiH urađen ogroman posao od 1996. godine s obzirom na činjenicu da su prve procjene nakon rata bile da je 4.500 kilometara kvadratnih sumnjive opasne površine.

– To su danas 883 kilometra kvadratna. Urađen je ogroman posao sa partnerskim organizacijama i BH MAK-om gdje smo zajedničkim snagama vratili stanovništvo na upotrebu ove površine. Strategijom protivminskog djelovanja i Otavskom konvencijom koja je usvojena produžen je rok do 2027. godine za BiH bez mina -rekao je Obradović.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, dobrim planiranjem i aktivnostima može se postići i dostići taj zadatak da BiH bude bez mina do 2027. godine, ističući da sve agencije koje rade na deminiranju daju maksimalan doprinos.

– Moramo se sjetiti i nastradalih u BiH i žrtava mina. BH MAK zajedno sa Koordinacionim tijelom u Savjetu ministara vrši raspodjelu projekata i svih pomoći koje dolaze u BiH – rekao je on.

Direktor BH MAK je naglasio da je u BiH 150 deminera nastradalo, od čega je 47 smrtno, te da se mora nastaviti pomoć svim stradalim i kada se završi proces deminiranja.

– Ti projekti moraju da budu osnaženi kroz projekte koji će dolaziti prema tim ugroženim grupama – rekao je Obradović.

On je ukazao da je ogroman pomak BH MAK učinio u koordinaciji sa ribolovcima, šumarima, lovcima, ali i sa školama, što je doprinijelo da se u posljednje tri godine smanji broj žrtava mina.

BH MAK, kako je on rekao, radi hitno obilježavanje svih minski sumnjivih površina u koordinaciji sa svim ugroženim grupama.

Tokom večerašnje svečanosti u Sarajevu uručena su priznanja donatorima i predstavnicima vladinih institucija koje rade u podršci deminiranju, pomoći žrtvama mina i upozoravanja od mina.

Prihvati notifikacije