Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BiH MUČI TRŽIŠTE RADA Usporava ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu

Biznis
Autor:

Foto: Wikipedia

Ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, uz nastavak pada investicija i izvoza u šest zemlja regije, saopštila je danas Svjetska banka.

Prema procjeni novog Redovnog ekonomskog izveštaja Svjetske banke pod naslovom “Rastuće neizvjesnosti”, rast će u 2019. godini iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 odsto u 2018. godini.

Rast je, ističu, nastavljen u Sjevernoj Makedoniji u 2019. godini nakon značajnog usporavanja, na samoproglašenom Kosovu se očekuje i dalje snažan rast od 4 odsto, dok većina ekonomija u regionu bilježi sporiji rast u odnosu na godinu ranije.

Mada se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog prošle godine

– Kontinuirani rast u regionu pomoći će u otvaranju novih radnih mjesta, uključivanju više žena na tržište rada i u rješavanju izazova emigracije – kaže Linda Van Gelder, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Po njenim riječima, pojava ekonomskih oblaka na horizontu ukazuje na potrebu da kreatori politika ojačaju konkurentnost, povećaju efikasnost i efektivnost javne potrošnje i riješe rastuću fiskalnu neravnotežu, kako bi nadogradili ove uspjehe i stimulisali održivi rast.

Uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu se nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti, navode u izvještaju.

U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine, otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u region.

Ovaj trend obuhvata 43.000 radnih mjesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mjesta otvorena u Albaniji.

Međutim, čak i uz ova pozitivna ekonomska kretanja, tek 44 odsto stanovnika radno-aktivne dobi na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48 odsto, te su zabrinjavajuće sve veće međuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada.

Neaktivnost se u ovoj godini povećala u Bosni i Hercegovini, kao i na samoproglašenom Kosovu, što sugeriše da je više ljudi napustilo tržište rada nego što je onih koji su pronašli posao.

Stručnjaci zagovaraju stroge kontrole potrošnje na plate, smanjenje poreskih izdataka i bolje ciljanje socijalnih davanja, koji mogu dovesti do više javnih investicija, veće jednakosti i stvaranja fiskalnih rezervi za ublažavanje rizika u regionu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO