Politika

„BiH nije dužna da se pravda“ Agreman novom njemačkom ambasadoru još nije odbijen, diplomate tvrde da Berlin KRŠI BEČKU KONVENCIJU

Predsjedništvo BiH još nije okončalo proceduru odobravanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH, odnosno biće drugi krug glasanja, saznaje Srpskainfo u Predsjedništvu BiH.

„BiH nije dužna da se pravda“ Agreman novom njemačkom ambasadoru još nije odbijen, diplomate tvrde da Berlin KRŠI BEČKU KONVENCIJU
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Nakon što na prošloj sjednici srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, nije glasao za agreman predloženom ambasadoru, Tomasu Fičenu, u BiH ali i u Njemačkoj podigla se prašina, reagovalo je čak i njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Međutim, naši izvori u Predsjedništvu BiH tvrde da je, bar za sada, takva reakcija nepotrebna i preuranjena. Kažu da je slična situacija bila i sa agremanom za novog britanskog ambasadora u BiH, Džulijana Rilija. U Dodikovom kabinetu nisu željeli da komentarišu ovaj slučaj, uz opasku da je procedura još u toku.

Bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu, Lučiano Kaluža, takođe poručuje da su sve reakcije o ovom slučaju preuranjene.

Lučiano Kaluža
FOTO: FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Ima još jedan krug glasanja, ubijeđen sam da će se završiti odobravanjem, mislim da i Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke to jako dobro zna. Ali, da budem potpuno iskren, legitimno pravo svake zemlje je da odobri, ne odobri ili uopšte se ne oglasi po pitanju akreditacije. I pravo države primaoca je da se o tome ne oglašava niti da obrazlaže svoje stavove – kaže Kaluža za Srpskainfo.

Podsjećamo, portal Istraga objavio je „vrlo hitan“ dopis Ambasade BiH u Berlinu upućen ministrici spoljnih poslova BiH, Biseri Turković. U depeši se govori o hitnom sastanku u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova na koji je pozvana otpravnica poslova Hajra Delić. Sastanak je održan juče, 25. avgusta.

U dokumentu se prenosi da je njemačka strana „neprijatno iznenađena i razočarana“ informacijom da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman njegovoj ekselenciji Fičenu i od Predsjedništva BiH očekuje da u roku od 48 časova objasni razloge i pozadinu ovakve odluke. Kako se navodi, Nijemci poručuju da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo, nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje.

– Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i pomoć BiH u postizanju proklamovanih spoljnopolitičkih prioriteta, a ponajprije dobijanje kandidatskog statusa – navodi se u depeši iz Berlina upućenoj u Sarajevo.

Ako kolektivni šef države, u ovom smislu Predsjedništvo, odbije odobriti agreman ili se o agremanu ne oglasi, objašnjava Kaluža, to je dovoljan razlog da dvije države otvore kanal komunikacije da utvrde razloge zašto nije data saglasnost.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Čak se ni to ne mora uraditi, a pošto je SR Njemačka dugogodišnja prijateljska zemlja, posebno se iskazala za vrijeme mandata Angele Merkel, logično bi bilo da se na ovakav način pristupi sagledavanju situacije. Dakle, Predsjedništvo nije odbilo akreditovati imenovanog ambasadora već je procedura prolongirana. Srpski član predsjedništva nije bio saglasan iz proceduralnih i principijelnih razloga (kao što bi to imao pravo i bilo koji drugi član), a nikako nije riječ o namjernom blokiranju akreditvanja imenovanog ambasadora. Postoje procedure i nakon prvog glasanja, po takvim pravilima i procedurama funkcionišu institucije, to podržava međunarodna zajednica – dodaje Kaluža.

Pročitajte još

Tvrdi da se namjerno javnost pogrešno informiše.

– To je suštinska razlika i to MSP Njemačke jako dobro zna, ali postavlja se pitanje zašto se krši Bečka konvencija o diplomatskim odnosima i traži obrazloženje? BiH nije dužna da da obrazloženje ili jeste ako BiH posmatramo iz ugla nezavršene države koja se mora pravdati. Ako tako posmatramo onda je sve jasno. Međutim, u posljednje vrijeme očito je da postoje različiti aršini prema BiH, na različite načine se tretiraju institucije i nivoi vlasti tako da je ovo još jedan od pokazatelja nepostojanja fukcionalnih institucija BiH – zaključuje Kaluža.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu