Hronika

BiH u vrhu liste po kriminalu: Strane mafijaške grupe se "ugnijezdile" u državu

Prema novoobjavljenom Globalnom indeksu organizovanog kriminala, koji se odnosi na 2021. godinu, BiH je zauzela šokantno 5. mjesto u Evropi, a u obrazloženju se navodi da su mafijaške grupe i kriminalne mreže, pa i strane kriminalne grupe, prisutne u BiH.

BiH u vrhu liste po kriminalu: Strane mafijaške grupe se "ugnijezdile" u državu
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Ako je za utjehu, na neslavnoj listi gore od BiH su Srbija (druga pozicija) i Crna Gora (četvrta), dok je Hrvatska na 13. mjestu, a najteže stanje je u Rusiji, koja se našla na tronu ovog spiska.

Izvještaj je, inače, podijeljen u dva dijela: kriminalitet i otpornost, koji dalje tretiraju pitanja droga, kriminalnih aktera, pravosuđa, bezbjednosti itd.

Trgovina oružjem je naglašena kao značajan problem u BiH, u kojoj je u opticaju ostalo mnogo naoružanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, što BiH čini jednom od vodećih zemalja u svijetu po pitanju legalnog i ilegalnog oružja u civilnom posjedu.

I to nije sve jer se, kako je u izvještaju naglašeno, BiH se nalazi duž jedne od ruta krijumčarenja između velikih zemalja snabdjevača oružjem i zemalja odredišta oružja u Evropi.

Kada su u pitanju droge, BiH je targetirana kao važna tranzitna zemlja za heroin i kanabis za Evropu, s domaćom potrošnjom kanabisa i određenim uzgojem i proizvodnjom kanabisa i sintetičkih droga.

Istaknuto je da su mafijaške grupe u BiH u velikoj mjeri umiješane u trgovinu drogom, posebno heroinom, ali i šverc oružja.

Izvještaj tretira i složenu političku strukturu i upravljanje BiH, što, kako je istaknuto, otežava njenim vlastima da se nose s ovim problemima.

Prema ovom izvještaju, BiH ima problema i sa trgovinom ljudima.

– BiH služi kao zemlja porijekla, tranzitna tačka i odredište (u manjoj mjeri) za trgovinu ljudima. Žrtvama se trguje uglavnom radi seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada. Građani BiH su često žrtve prisilnog rada u građevinskoj industriji i drugim sektorima u susjednim balkanskim i evropskim zemljama. Unutar zemlje ženama i djevojkama iz BiH se trguje radi seksualnog iskorištavanja u privatnim rezidencijama i motelima – navedeno je u izvještaju i istaknuto da je trgovina djecom, navodno, značajan problem i u porastu je.

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka nije iznenađen time što se BiH našla na visokoj petoj poziciji u Evropi po stopi organizovanog kriminala.

Pročitajte još

– Veliko je pitanje da li naše institucije imaju snage, kredibiliteta i nezavisnosti da se uopšte uhvate u koštac s time – rekao je Žolja.

Ukazao je i na složen aparat u državi, što je otežavajuće u borbi s ovim problemom.

– Najgore je to što institucije nisu nezavisne. Političke partije, odnosno politika je ušla u sve pore društva. To pogoduje korupciji – poručio je Žolja.

Podsjetimo, u Strategiji za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH 2023-2026. godine, između ostalog je upozoreno i na organizovane kriminalne grupe koje djeluju u BiH, pišu Nezavisne Novine.

– U najvećem broju slučajeva domaći državljani javljaju se kao izvršioci, ali u posljednje vrijeme prisutan je trend da se državljani BiH pojavljuju i kao organizatori pojedinih faza realizacije aktivnosti nekog većeg kriminalnog lanca koji počinje i završava se van prostora BiH – naglašeno je u ovom dokumentu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije