Politika

"O litijumu se pita država, a ne opozicija" Dodik tvrdi da još nije odlučeno ništa o eksploataciji ove rude

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ne zagovara nikakvu eskalaciju u BiH, ali će u političkom smislu biti veoma aktivna da odbrani svoje pozicije.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodik je naglasio da se varaju oni koji misle da Srpska nema resursa da se politički odbrani od nasrtaja koji su svakodnevno prisutni.

Mi nemamo problem sa muslimanima u BiH, ali politička instrumentalizacija nakon raspada bivše Jugoslavije dovela je do toga da nam istorija sukoba u prošlosti nije dozvolila da obezbijedimo mirnu budućnost – rekao je Dodik.

Naveo je da su oni mislili da će im devedesetih godina Amerikanci i njihov intervencionizam donijeti pobjedu nad Srbima.

– Oni nisu željeli da grade zajednicu zasnovanu na saradnji već da pobijede, tako i danas. Mi u Republici Srpskoj ne želimo nikome da je nametnemo, ne želimo da je neko dira, ona je neprikosnovena – rekao je Dodik za ATV i RTRS.

Pročitajte još

Dodik je istakao da jedna mala Republika Srpska uspijeva do dođe do prijatelja, dok je kod Bošnjaka u Sarajevu, njihovih političara, snažno podijeljena ličnost da budu podanici Amerikacima i Britancima i da budu pobjednici nad drugima u BiH.

Dodik je naveo da i Denis Zvizdić govori da čuju Amerikanci, a ne neko ozbiljan, te da je i kada je riječ o evropskom putu puno strasti da se nametne rješenje koja će umanjiti Republiku Srpsku, a pojačati BiH.

– Moraju da razumiju da je to prošlo i da se to neće desiti – rekao je Dodik.

Istakao je da je u BiH sve pod uticajem, prije svega, neprijatelja Srba i da oni pokazuju tu vrstu neprijateljstva u želji da se Srbi devastiraju, nestanu, da odu.

– BiH više nije ideja, BiH je ozbiljna laž i ta laž ne može da funkcioniše. Politika nikad nije laž, politika je uvijek činjenica – rekao je Dodik i dodao da je BiH međunarodno priznata, ali u faktičkom smislu veoma podijeljena zemlja.

Govoreći o žestokom otporu iskopavanjima litijuma na Majevici, Dodik je izjavio da je protiv eksploatacije litijuma, da o tome ništa nije odlučeno i da će se u tom slučaju pitati država, a ne opozicija.

milorad dodik predsjednik rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je najavio da će ići u Lopare da iznese svoj stav i objasni ljudima, pa ako utvrdi da je to korisno za narod, onda će se zalagati za to, a ako je protiv, zalagaće se za da toga ne bude.

Nismo odlučili ništa, ali ćemo pozvati najviše autoritete iz te oblasti i tražićemo razgovore sa ljudima na tom prostoru, a ne sa Nebojšom Vukanovićem koji “sve zna” – rekao je Dodik.

On je dodao da je Srpska jako daleko od eksploatacije litijuma.

To je potpuno isprazna priča. Ja sam protiv eksploatacije litijuma. Nije tu samo riječ o litijumu – rekao je Dodik.

Podsjetio je da se načelnik Lopara Rado Savić prije nekoliko godina utrkivao da dođu istraživači i da ispitaju to, da nađe partnere da na tome rade, a sada je prvi na liniji borbe protiv toga.

Država će na kraju ipak odlučivati o tome, bez ikakvih oklijevanja vezano za opoziciju. Mogu oni da govore šta hoće. Je li Vukota Govedarica stručnjak za litijum? Nikakvog zagađenja na tom prostoru neće biti. Nećemo dozvoliti nikakvo narušavanje ekoloških standarda. Niko neće dobiti pravo da eksploatiše rudu, a da nama ostavlja samo zgarište. Umjesto da postignemo konsenzus o tome, našli su se sada neki da pričaju o tome – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu